Patria Slováci medzi najväčších pijanov? Prieskum odhalil pravdu!

Polovica Slovákov pije alkohol niekoľkokrát mesačne.
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-17 15:30:00

Polovica Slovákov pije alkoholické nápoje niekoľkokrát mesačne, ale päť percent ešte nemalo opicu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Slovenského národného panela, ktorý prebiehal v polovici apríla na vzorke 500 respondentov z internetovej populácie vo veku 18 až 65 rokov.


Z výsledkov je tiež zrejmé, že každý šiesty Slovák pije alkohol niekoľkokrát za týždeň. Najradšej máme pivo a víno, najmenej obľúbené sú, naopak, krémové likéry u mužov a pálenky u žien. Na opicu Slovákom najlepšie zaberá spánok či vývar.

Štvrtina opýtaných uviedla, že si alkohol dáva maximálne raz mesačne či menej často, sedem percent respondentov odpovedalo, že alkohol nepije nikdy. Abstinujú najčastejšie preto, že im alkohol nechutí (35 percent), zo zdravotných dôvodov (27 percent), prípadne uviedli, že skôr alkohol pili, ale teraz už nie (27 percent).

Ktorý alkoholický nápoj boduje? 

Rebríčku obľuby jednoznačne dominuje pivo. Za svoj najobľúbenejší nápoj ho zvolil takmer každý druhý muž (43 percent) a 18 percent žien. Víno, naopak, boduje u nežného pohlavia. Najradšej ho má 30 percent žien, u mužov je na druhom mieste so 14 percentami. Tretie miesto u mužov obsadili pálenky (10 percent), na treťom mieste popularity v rebríčku žien sa umiestili bylinné likéry (13 percent). Muži, naopak, nemusia krémové likéry, ktoré označili najčastejšie za svoj najmenej obľúbený nápoj, u žien tento rebríček vedú pálenky.


Nepriateľ menom citrónová voda, ktorý sa vám môže vypomstiť: Prečo na ňu v lete radšej zabudnúť!


Liek na opicu

Pre tretinu respondentov je najlepším receptom na opicu spánok, 22 percent si po ťažkej noci pomáha vývarom či inou silnou polievkou a 12 percent lieči opicu pohybom a pobytom na čerstvom vzduchu. Sedem percent opýtaných zatiaľ recept na opicu nenašlo, päť percent šťastných ešte opicu vôbec riešiť nemuselo.

Porovnanie Slovenska, Česka a Poľska

Prieskum priniesol aj porovnanie s Českom a Poľskom, kde sa výskum tiež uskutočnil. Ukázalo sa, že miera tolerancie k pitiu alkoholu mladými ľuďmi je medzi Slovákmi a Poliakmi menšia ako medzi Čechmi. So zachovaním hranice 18 rokov pre legálny nákup a pitie alkoholu súhlasí 54 percent Slovákov, 51 percent Poliakov a 76 percent Čechov. Poliaci a Slováci by však boli ešte prísnejší a takmer každý druhý by bol za zvýšenie hranice nad 18 rokov, u Čechov je to len každý piaty.

Slováci sa s Čechmi taktiež nezhodnú v otázke podávania alkoholu tínedžerom na rodinných oslavách. Zatiaľ čo 73 percent Slovákov a 84 percent Poliakov razantne odmietlo svojim potomkom vo veku 14 až 17 rokov ponúknuť alkohol, u Čechov to bolo len 46 percent opýtaných. Štvrtina Slovákov by bola tolerantnejšia a ponúkla svojej nedospelej dcére či synovi jeden, maximálna dva poháriky prípitku, u Čechov by to bolo 54 percent, u Poliakov by tak spravilo len 10 percent respondentov.

Čítajte tiež: Zahodíme opaľovacie krémy? Zmena správania pod vplyvom slnečného žiarenia!

2017-06-17 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia