Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Sťažnosti pacientov v roku 2016: S týmto boli najviac nespokojní!

Na čo si pacienti v minulom roku najviac sťažovali?
Na čo si pacienti v minulom roku najviac sťažovali? (Zdroj: thinkstock.com)

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) dostal aj vlani stovky podnetov na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Celkovo ich vlani riešil 2160, vlani dostal 1652 podaní, zvyšné boli nedoriešené prípady z predchádzajúceho roku.

Úrad vlani ukončil 1478 podaní, ako opodstatnené vyhodnotil 172 z nich, 294 prípadov postúpil vecne príslušným orgánom, vyplýva zo správy ÚDZS. Najčastejšie našiel pochybenia v špecializačnom odbore vnútorné lekárstvo (14,29 percenta), chirurgia (12,54 percenta) a anestéziológia a intenzívna medicína (7,66 percenta).

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dostali vlani pre chyby celkovo 113 finančných sankcií vo výške 132.630 eur. V súvislosti s nesprávne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou ÚDZS tiež podal dve trestné oznámenia. Rovnako podal jedno trestné oznámenie pre poskytovatelia zdravotnej starostlivosti bez povolenia.


Tieto potraviny spália brušný tuk: Rozhýbte metabolizmus účinnými spaľovačmi!


Nespokojní hlavne v liečbou

Najviac podaní sa týkalo predovšetkým nespokojnosti s postupom pri liečbe (56,16 percenta) a úmrtia v súvislosti s poskytovanou zdravotnou starostlivosťou (25,41 percenta). Z celkového počtu 2160 podaní za rok 2016 najvyšší počet riešila pobočka Bratislava, naopak, najnižší pobočka Trenčín.

Každý pacient, ktorý sa domnieva, že mu nebola správne poskytnutá zdravotná starostlivosť, teda ak si myslí, že lekár nepostupoval správne, má výhrady k liečbe, stanoveniu diagnózy, pretrvávajú u neho zdravotné ťažkosti a podobne, má právo obrátiť sa na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten v rámci svojej kompetencie prešetruje, či bola starostlivosť poskytnutá správne v zmysle zákona.

Čítajte tiež: Triezvy pohľad na citrónovú vodu: Mýty, ktoré zmenia váš názor na ňu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9