Ťažko s ním žiť, no dá sa to: Poznajte pravidlá hry a nakopnite srdce k životu!

Srdcové zlyhávanie (SZ) je vážne chronické ochorenie.
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-04 18:00:00

Srdcové zlyhávanie (SZ) je vážne chronické ochorenie. Súčasná medicína má o chorobe veľa poznatkov a pacientom je k dispozícii dobrá liečba, ktorá sa stále vyvíja a vylepšuje. SZ však treba včas rozpoznať a diagnostikovať, aby ochorenie nebolo zahrnuté pod široký pojem “srdcovo-cievne ťažkosti” a aby mohla byť nasadená adekvátna liečba.


Čo je srdcové zlyhávanie

Srdce je sval pumpujúci krv do celého tela. O srdcovom zlyhávaní hovoríme, ak tento dôležitý orgán dobre nefunguje a často sa dokonca aj zväčší. Keď srdce nepracuje správne, príčinou zvyčajne býva to, že srdcový sval je poškodený – zväčša pre jeho nedostatočné krvné zásobovanie.

Čo môže spôsobiť poškodenie srdcového svalu:

  • prekonanie infarktu
  • vysoký krvný tlak
  • vírusové ochorenie srdca
  • abnormálny rytmus srdca
  • vrodené a dedičné ochorenia srdca
  • poškodenie srdcových chlopní
  • nadmerný príjem alkoholu
  • užívanie drog
  • liečba ožarovaním, resp. chemoterapia (u onkologických pacientov)
  • zriedka k nemu dochádza aj v tehotenstve

Kedy zbystriť pozornosť: príznaky

Napriek tomu, že srdcové zlyhávanie je chronickým ochorením, je možné ho efektívne zvládať. Pri manažmente tohto ochorenia je veľmi dôležité dokázať  rozpoznať a kontrolovať jeho príznaky:

  • Dýchavičnosť  - Srdcové zlyhávanie môže spôsobiť hromadenie telesnej
    tekutiny v pľúcach, v dôsledku čoho sa  človek pri každodenných činnostiach ľahšie zadýcha.
  • Dýchavičnosť v ľahu - Dýchavičnosť môže pacient pociťovať, aj keď leží, a preto môže mať potrebu spať v sede alebo si pod hlavu podkladať viacero vankúšov.
  • Rýchly pulz - V dôsledku zníženej schopnosti srdca pumpovať krv do celého tela a snahe srdca kompenzovať túto zníženú schopnosť sa srdcový tep môže zrýchliť.
  • Strata chuti do jedla - Hromadenie tekutiny v okolí čriev môže vplývať na trávenie a spôsobiť tak stratu chuti do jedla alebo pocit nevoľnosti pri jedení.
  • Únava - Srdcové zlyhávanie znamená menej okysličenej krvi v krvnom obehu. Nakoľko je kyslík zdrojom energie pre svaly a tkanivá, ľudia so srdcovým zlyhávaním sa oveľa ľahšie unavia aj pri bežnej činnosti počas dňa.
  • Opuchy členkov, nôh a brucha - Hromadenie tekutiny v nohách, členkoch alebo
    v oblasti brušnej dutiny spôsobuje ich opuchnutie, a preto pacient môže mať pocit, že sú mu topánky a oblečenie tesnejšie.
  • Náhly prírastok na váhe - Pri zhoršovaní stavu srdcového zlyhávania môže
    v dôsledku hromadenia tekutiny v tele dôjsť k prírastku hmotnosti o viac ako dva kilogramy za týždeň.
  • Častejšie močenia - V dôsledku prekrvenia obličiek počas noci dochádza k častejšiemu močeniu.

Kto je ohrozený

Výskyt tohto ochorenia prudko stúpa vo vyššom veku (vo všeobecnosti po šesťdesiatke), ale vyskytuje sa v každej vekovej skupine. Zvláštnu pozornosť príznakom by mali venovať ľudia, ktorých sa týka niektorá z popisovaných situácií poškodzujúca srdcový sval.

Diagnóza a liečba

Pri podozrení na toto ochorenie je veľmi dôležité vyvarovať sa samodiagnostikovaniu! Žiadne samoštúdium ani skúsenosti známych či pacientov so SZ nenahradia lekára. Iba odborník dokáže presne diagnostikovať ochorenie, štádium, odhadnúť jeho prognózu a následne odporučiť kvalitnú a účinnú individuálnu liečbu.

NYHA (New York Heart Association) klasifikácia chronického srdcového zlyhávania

Klasifikácia NYHA napomáha lekárom pri edukácii pacienta počas jeho liečby a umožňuje odhadnúť prognózu ochorenia.


Uvarte si najzdravší čaj: Nezáleží na výbere, dôležitejšie je toto!


I                     

Pacienti so srdcovou chorobou, ale bez obmedzenia fyzickej aktivity, bežná aktivita nevyvolá dýchavičnosť ani únavu.

II         

Pacienti so srdcovou chorobou a ľahkým obmedzením fyzickej aktivity. Bez príznakov v pokoji. Ľahká fyzická aktivita nespôsobuje dýchavičnosť a únavu (pacient vyjde bez dýchavičnosti viac ako jedno poschodie).

III                    

Pacienti so srdcovou chorobou so značným obmedzením fyzickej aktivity.

Ľahká fyzická aktivita vyvolá dýchavičnosť alebo únavu (pacient vyjde bez dýchavice najviac jedno poschodie).

IV                               

Pacienti so srdcovou chorobou a neschopnosťou vykonávať akúkoľvek fyzickú činnosť bez ťažkostí. Symptómy SZ môžu byť zjavné už v pokoji alebo pri minimálnej aktivite (osobná hygiena).

Život so slabým srdcom

Diagnóza SZ znamená predovšetkým nižšiu telesnú zdatnosť. Pri vykonávaní bežných činností musí človek s energiou šetriť a plánovite si ju rozdeliť na celý deň. Mal by však naďalej zostať aktívny, ale s dostatočným odpočinkom.

Približne polovica pacientov je v prípade srdcového zlyhávania ohrozená možnou náhlou smrťou. Druhá polovica pacientov zomiera na pomalé vyhasínanie srdcovej činnosti.

Edukácia

Treba zdôrazniť, že nejde o zriedkavú diagnózu, pacientov so SZ je veľa. A každý z nich si musí nájsť svoj vlastný spôsob prekonávania ťažkostí. Hľadanie cesty, zvládnutie života so SZ trvá u každého pacienta rozlične dlho, ľudí sú jedineční nielen v zdraví, ale i v chorobe.

Pacient by mal mať dostatočné množstvo informácií. Všeobecne možno povedať, že potrebuje svojmu ochoreniu dostatočne porozumieť, čiže v prvom rade rozoznať, čo ho zhoršuje a čo zlepšuje. Potom vie s ochorením narábať, dokáže s ním žiť, a to dokonca i šťastne a naplno. Človek trpiaci zlyhávaním srdca môže pre seba spraviť veľa – tým, že sa o ochorení vzdeláva a rešpektuje isté pravidlá hry. Musí tomu prispôsobiť svoj životný štýl - a predovšetkým čo najpresnejšie dodržiavať predpísanú liečbu.

Rovnako je dôležité, aby sa do edukácie zapájali aj rodinný príslušníci. Partner či dospelé deti pacienta môžu významným spôsobom pomôcť, ak budú aktívne podporovať záujem o zdravie, pohyb, primeranú stravu a dodržiavanie liečebného režimu.

Čítajte tiež: Hrozivý dopad dlhodobého užívania antibiotík: Súvis s rakovinou hrubého čreva?!

2017-05-04 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia