Stačí jeho malý nedostatok, no následky sú obrovské: Dôležitý stopový prvok, na ktorý nesmieme zabúdať!

Keď sa ukázalo, že za všetkým je nedostatok jódu, štát sa pokúsil o celoplošnú nápravu: od roku 1951 sa jodiduje kuchynská soľ.
Zdroj: thinkstock.com
2017-04-15 15:30:00

Pred sto rokmi ľudstvo spoznalo mimoriadny význam jódu pre náš život. Je to síce stopový prvok, čo znamená, že ho potrebujeme v malom množstve, no keď sa z malého stane ešte menšie, následky sú nedozerné.

Väčšina z nás vie o jóde dve veci. Že je to chemický prvok, ktorý má svoje miesto v Mendelejevovej tabuľke, a že sa pridáva do kuchynskej soli a do niektorých mliečnych výrobkov. Niekde tu naše všeobecné poznatky končia. To je však škoda, pretože význam jódu stúpa priamo úmerne so zvyšujúcou sa rýchlosťou nášho životného štýlu.

Kým sa dostaneme k hlbšej podstate, odskočíme si do histórie. Viete napríklad, ako tento prvok prišiel k svojmu menu? Názov je odvodený z gréckeho slova jodes, čo znamená modrofialový. Presne takej farby je dym zo spaľovaných morských rias. Oveľa dôležitejším poznatkom však bolo zistenie, že nedostatok jódu spôsobuje endemickú strumu, teda výrazne zväčšenú štítnu žľazu. Ani náhodou to nie je iba estetický problém. Štítna žľaza, vážiaca okolo 25 g, a jej základný stavebný prvok jód ovplyvňujú totiž našu centrálnu nervovú sústavu, myslenie, konanie, látkovú premenu a mnoho ďalších vecí.

Zle vyzerajúca mapa

Tesne po druhej svetovej vojne vznikla na Slovensku naozaj nelichotivo vyzerajúca mapa. Znázorňovala postihnutie populácie strumou. Išlo o podrobný prieskum, ktorý nebol realizovaný v žiadnej inej krajine na svete. Keby ste ju videli, bolo by vám jasné, že zasiahnuté bolo veľké množstvo obyvateľstva, najvýraznejšie na Žitnom ostrove, na Orave, Kysuciach a v Slovenskom rudohorí. Zníženou funkciu štítnej žľazy vtedy trpelo 85 % žien a tisícky detí sa rodili buď mŕtve, alebo s najťažším mentálnym doživotným postihnutím – kreténizmom. To sú ale čísla!

Jód do soli!

Keď sa ukázalo, že za všetkým je nedostatok jódu, štát sa pokúsil o celoplošnú nápravu: od roku 1951 sa jodiduje kuchynská soľ. Kilové balenie obohatenej soli obsahuje 25 miligramov jodičnanu draselného (ten sa pridáva od roku 2000, dovtedy to bol menej stály jodid draselný). 

Vďaka tomuto opatreniu u nás vymizla endemická struma, endemický kreténizmus či iné choroby súvisiace s ochorením štítnej žľazy. Dokonca sa zvýšil intelekt detí. Ukazuje sa však, že problém nie je úplne pochovaný,“ hovorí Daniel Host, odborník na jódové výživové doplnky z JODIS.

Stačí? Nestačí?

Dôvodov je niekoľko. Po prvé, nie každý kupuje jodidovanú soľ. Samozrejme, aj morská obsahuje jód, ale menej než soľ o jód obohatená. Po druhé, aj keď máte doma v kuchyni „klasickú“ jodidovanú soľ, po otvorení balenia z nej jód postupne vyprcháva (jedným zo znakov je napríklad vlhnutie soli). A keďže vieme, že soľ telu až tak neprospieva, nebudeme viac soliť, len aby sme mali dostatočné množstvo jódu.

Zo zeme do mora

Samozrejme, tento stopový prvok sa nachádza aj v iných potravinách. Treba si však uvedomiť, že jeho množstvo závisí od toho, koľko ho obsahuje zem, kde potravina „vznikla“, teda, kde bola potravina dopestovaná alebo kde sa pásol mlieko dávajúci dobytok. Keďže za milióny rokov bola väčšina jódu zo zeme vyplavená do morí, je pochopiteľné, že najviac jódu obsahujú morské ryby, morské živočíchy a morské riasy – v našich zemepisných šírkach menej dostupné a hlavne málo konzumované.

Mnohí vegetariáni, všetci vegáni a hromada detí navyše neje nijaké ryby. Kde teda vezmú jód?


Čo máte večer na tanieri? Tieto jedlá pochovajú vašu šancu na chudnutie!


Vhodné doplnenie

Riešením je užívať ho vo forme doplnku výživy. Preferované sú kvalitné jódové výživové doplnky (jód viazaný na vodu). Za ichužívanie sa prihovárajú aj medicínske štatistiky, z ktorých vyplýva, že kým pred šesťdesiatimi rokmi stačilo k zdraviu bežnej populácie 50 mikrogramov jódu denne, dnes je to pre dramaticky zrýchlený životný štýl štvornásobok.

Prečo je dôležitý

Už sme naznačili, prečo je jód pre telo dôležitý, no rozhodne stojí zato rozmeniť toto vysvetlenie na drobné. Jód kolujúci v krvi si, takpovediac, berie štítna žľaza, ktorá vďaka nemu vytvára dva veľmi dôležité hormóny – tyroxín a trijódthyronín. Tieto riadia také biochemické a metabolické procesy, bez ktorých by organizmus vôbec nedokázal fungovať, napríklad okysličovanie tkanív, získavanie energie na činnosť všetkých vnútorných orgánov či obnovovanie duševných síl a rovnováhy.

Tehotné a dojčiace ženy a jód

Myslieť na jód by mali zvlášť tehotné a dojčiace ženy. 

„Na to, aby zakolísalo množstvo tyreoidálnych hormónov v tele matky, stačí malý nedostatok jódu, ale následky sú obrovské,“ vysvetľuje MUDr. Vladimír Spišák, gynekológ.

Hrozí potrat, pôrod mŕtveho plodu, hypotyreóza (znížená funkcia štítnej žľazy) či rôzne nezvratné postihnutia nervovej sústavy. 

„Treba si uvedomiť, že už počas prenatálneho vývoja štítna žľaza plodu funguje samostatne, pričom jód prijíma z tela matky. Preto aj mierna hypotyreóza budúcej matky môže spôsobiť poškodenie centrálnej nervovej sústavy dieťaťa,“ dopĺňa MUDr. Spišák.

To je dôvod, prečo sa dnes u všetkých tehotných robí vyšetrenie funkcie štítnej žľazy a prečo sa v pôrodnici u všetkých detí robí skríningové vyšetrenie na odhalenie hypotyreózy.

Výsledky pilotnej štúdie zameranej na tehotné ženy na Slovensku ukázali, že až u 60 % tehotných žien z vyšetreného súboru sa zistil nie optimálny príjem jódu. Nedávne štúdie takisto odhalili fakt, že aj mierny jódový deficit (nedostatok jódu) v gravidite môže spôsobiť poruchy neurokognitívnych funkcií detí, napr. sťažené učenie, pokles verbálneho IQ a iné. Je žiaduce, aby endokrinológovia a gynekológovia upozorňovali gravidné ženy na tento fakt.

Varovné signály

Keď sa raz zväčší štítna žľaza, čo znamená, že organizmu dlhodobo chýbal jód, môže byť už neskoro, a ani po liečbe sa žľaza nemusí dostať do pôvodného stavu a kondície. Telo však vysiela varovné signály oveľa skôr. Napríklad vo forme únavy, opakovanej zápchy, nevysvetliteľnej nervozity, zníženej imunity, ktorá sa prejavuje častými infekciami, nepravidelnou menštruáciou, problémom s počatím, ale znakom môže byť aj suchá koža, zlý spánok, vypadávanie a lámanie vlasov a nechtov. Ďalšie neviditeľné, ale sledovateľné signály sú znížená koncentrácia, znížená schopnosť pamätať si a sústrediť sa. Dôsledkom je zvýšené riziko rakoviny a ďalších chorôb označovaných ako civilizačné, napríklad depresia či infarkt.

Na množstve záleží

Na záver treba o jóde vyvrátiť ešte jeden mýtus, a síce, že sa ním nedá predávkovať. Áno, nespotrebovaný sa vylučuje z tela močom, ale tak ako jeho nedostatok, aj jeho nadbytok môže narobiť problémy, zvlášť, ak nie sme zdravotne úplne fit. „Vhodný je biologicky aktívny jód, to znamená, že telo prijme iba toľko množstva, koľko potrebuje, ostatné vylúči,“ dopĺňa Daniel Host. Netreba sa teda dennodenne napchávať morskými rybami ani užívať nadmerné množstvá výživových doplnkov. Dôležitý je kvalitný zdroj a pravidelný prísun v optimálnych dávkach.

Tri písmenká, obrovský význam

Stopový prvok nazvaný jód je dôležitý v každom veku. Plod ho potrebuje už počas vnútromaternicového vývinu, dieťa v období rastu, preto by tehotné a dojčiace ženy mali zvlášť dbať na jeho dostatok. Zabezpečia tým:

·     správny vývoj centrálnej nervovej sústavy dieťaťa

·     správnu funkciu jeho štítnej žľazy

·     nižšie riziko potratu alebo pôrodu mŕtveho plodu

·     nižšie riziko budúcich problémov dieťaťa s pamäťou, sústredením, učením

Nemenej dôležitý je jód aj v dospelosti počas celého života, pretože:

·     hormóny, ktoré sa vďaka jódu tvoria v štítnej žľaze, regulujú množstvo biochemických a metabolických procesov v tele

·     nedostatok jódu môže spôsobovať vážne zdravotné problémy (struma, zvýšené riziko civilizačných chorôb) aj menej závažné, ale kvalitu života znižujúce okolnosti (únava, nesústredenosť, nespavosť, problémy s pamäťou, suchá pokožka, suché a lámavé vlasy a nechty...)

Čítajte tiež: Môžeme zo sprchy ochorieť?

2017-04-15 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia