Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Oslava Svetového dňa Parkinsonovej choroby: Takto môžete podporiť pacientov!

Nástup Parkinsonovej choroby býva rôzny, od rýchleho prepuknutia choroby až po pozvoľné niekoľkoročné málo obmedzujúce príznaky.
Nástup Parkinsonovej choroby býva rôzny, od rýchleho prepuknutia choroby až po pozvoľné niekoľkoročné málo obmedzujúce príznaky. (Zdroj: thinkstock.com)

Svetový deň si tradične pripomíname 11. apríla, v deň narodenín Dr. Jamesa Parkinsona (1755), ktorý práve pred 200 rokmi prvýkrát popísal príznaky parkinsonovej choroby. Keď si spojil pozorované príznaky (trasenie rúk, zhrbená postava, neistá chôdza, poruchy hybnosti a problémy s rečou), pomenoval chorobu „trasľavá obrna“ a popísal jej klinický obraz.


Prejavy Parkinsonovej choroby sú známe už zo starej Indie, z Číny. Trpeli nimi starí Gréci. Do roku 1817 ich ale nikto nepomenoval, až anglický lekár James Parkinson (1755-1824). Dátum narodenia Jamesa Parkinsona, 11. apríl, sa od roku 1997 oslavuje ako Svetový deň Parkinsonovej choroby. Pacienti s týmto ochorením združení v občianskom združení Spoločnosť Parkinson Slovensko sa po prvý raz pripájajú k tradícii Tulipánových pochodov, organizovaných po celom svete. Mnohé organizácie a skupiny, zaoberajúce sa Parkinsonovou chorobou, prijali tulipán ako symbol tohto ochorenia. Kultivar ‘Dr.James Parkinson Tulip’ (tulipán Jamesa Parkinsona) zaregistroval v roku 1981 holandský záhradník. Červený tulipán sa stal celosvetovým symbolom Parkinsonovej choroby v apríli 2005 počas 9. Svetovej konferencie Dňa Parkinsonovej choroby.

Desivá prognóza o počte pacientov

Odhad počtu pacientov na Slovensku je 15 000 a každoročne toto číslo rastie. Najpesimistickejšie prognózy hovoria o jeho zdvojnásobení do roku 2030. Priemerný vek nástupu prvých príznakov je okolo 60 rokov, avšak pri cca 10 % pacientov je to už okolo štyridsiatky. Vo veku nad 85 rokov štatisticky trpí Parkinsonovou chorobou 5 % populácie. Nástup býva rôzny, od rýchleho prepuknutia choroby až po pozvoľné niekoľkoročné málo obmedzujúce príznaky. Žiaľ, niekedy trvá diagnostika aj niekoľko rokov. Postupne sa prejavy zhoršujú a pacienti majú problémy s pohybom i sebaobsluhou. Neraz sa dostávajú do domácej izolácie a odkázanosti na príbuzných.


Veľká chyba pri konzumácii avokáda: Takto sa zbytočne pripravujete o veľa!


Má tendenciu sa zhoršovať

Parkinsonova choroba postihuje mužov aj ženy v takmer rovnakom počte. Štyrmi základnými prejavmi sú spomalený pohyb, svalová stuhnutosť, pokojový tras a problémy s chôdzou a rovnováhou. Sprievodnými prejavmi sú psychické poruchy – depresia, úzkosť, problémy so spánkom ale i bolesť, sťažené žuvanie, prehĺtanie alebo artikulácia reči. Parkinsonova choroba je progresívne degeneratívne ochorenie, čo znamená, že má tendenciu sa časom zhoršovať. Napriek rozsiahlemu výskumu v súčasnosti nie je dostupný liek, ktorý by dokázal ochorenie vyliečiť. Dostupná, ale najmä včasná liečba, však dokáže účinne zmierňovať príznaky ochorenia.

O Tulipánovom pochode

V rámci projektu Tulipánový pochod chcú parkinsonici, ich rodinní príslušníci a podporovatelia ukázať verejnosti, že ani takto náročné ochorenie nesmie byť dôvodom, aby si človek prestal pred seba klásť výzvy a aby sa nemotivoval k ich zdolávaniu.

„Zviditeľniť ešte stále málo poznanú chorobu, šíriť o nej informácie a tak prispieť k väčšej tolerancii a empatii v spoločnosti. So sloganom „Kráčame spolu“ chceme zároveň zmobilizovať pacientov a ukázať im, že nie sú a nemusia byť so svojimi problémami sami,“ hovorí Katarína Félixová, predsedníčka Spoločnosti Parkinson Slovensko.

V nedeľu 9.apríla 2017 o 14.00 hod. v bratislavskom Sade Janka Kráľa bude všetkých účastníkov čakať príjemná, kilometer dlhá prechádzka po tulipánovom chodníku. Jej súčasťou budú stanovištia s možnosťami konzultácií: zdravotných, psychických, rehabilitačných i sociálnych dopadov ochorenia. Súčasťou sprievodného programu je tiež kultúrny program, ktorý bude moderovať známy herec Tuli-pán Ivan Vojtek a vystúpi speváčka Katka Ščevlíková, známa z programu Milujem Slovensko. Účastníci pochodu ho prejdú v krásnych tričkách s kresbou herca Borisa Farkaša.

Projekt sa koná pod záštitou ministra zdravotníctva Slovenskej republiky, JUDr. Ing. Tomáša Druckera, prof. MUDr. Juraja Šteňa, DrSc., dekana Lekárskej fakulty UK, prof. MUDr. Petra Šimka, CSc., rektora Slovenskej zdravotníckej univerzity a neurológov prof. MUDr. Jána Benetina, CSc., PhD. a prof. MUDr. Petra Valkoviča, PhD.

Čítajte tiež: Legendárna hra mení našu mozgovú činnosť: Tetris má rovnaký účinok ako lekársky zákrok!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9