Tuberkulóza na Slovensku: Tieto oblasti sa musia mať na pozore!

Tuberkulóza je síce na Slovensku na ústupe, no stále ohrozuje určité oblasti.
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-27 18:00:00

Situácia v súvislosti s tuberkulózou je na Slovensku aj naďalej stabilizovaná, informovali o tom odborníci počas tlačovej konferencie v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie (NÚTPCHaHCH) vo Vyšných Hágoch pri príležitosti Svetového dňa tuberkulózy, ktorý pripadal na 24. marec.


Do Národného registra TBC bolo v minulom roku nahlásených 296 prípadov tuberkulózy, kým v roku 2015 to bolo 317 prípadov. Na toto ochorenie u nás vlani zomrelo päť pacientov.

Kde je najhoršia situácia?

Najhoršie oblasti s najvyšším výskytom tohto ochorenia sa nachádzajú na východe Slovenska, teda v Prešovskom a Košickom kraji, najnižší výskyt bol zaznamenaný v Žilinskom kraji.

„Na východe evidujeme relatívne vyšší počet, ale už to nie je tak, ako to bolo v minulosti,“ povedal počas tlačovej konferencie Ivan Solovič, primár NÚTPCHaHCH.

Čo sa týka hlavného mesta, Bratislavy, je podľa jeho slov situácia stabilná, nemá však tendenciu poklesu. Ako dodal, počet prípadov je podmienený práve vysokým počtom bezdomovcov.

„Celkovo však bolo na Slovensku z 296 prípadov pre ťažkosti zistených 212 prípadov tuberkulózy, pri kontrole evidovaných sedem prípadov, v rámci vyšetrenia kontaktov 35 prípadov a pri preventívnej prehliadke 12 prípadov,“ informoval Solovič.

Prípadov tuberkulózy je stále menej

Slovensko patrí podľa Soloviča medzi krajiny, ktoré zaznamenávajú pokles výskytu ochorenia.

„Máme veľmi dobrú situáciu, sme modelovou krajinou ako pre Svetovú zdravotnícku organizáciu, tak aj pre európsku centrálu pre infekčné choroby,“ povedal.

Celkovo sa u nás tuberkulóza vyskytuje u mužov dvakrát častejšie ako u žien, problematická je podľa Soloviča na Slovensku najmä veková kategória 45 až 64 rokov. Vysoký je aj podiel výskytu ochorenia u rómskeho etnika.


Tajný recept nemeckých liečiteľov: Elixír, ktorý si poradí nielen s vysokým krvným tlakom!


„Pacienti vo vekovej skupine od 20 do 24 rokov boli všetci rómskeho etnika,“ uviedol.

V osade vo Veľkej Lomnici bolo napríklad vlani zaznamenaných 18 prípadov tuberkulózy, rovnaký počet bol zistený aj v Ostrovanoch, jedenásť prípadov v Jarovniciach a šesť na košickom sídlisku Luník 9.

Nárast kvôli ukončeniu očkovania

Podľa Martiny Miškovskej, primárky oddelenia detskej tuberkulózy Šrobárovho ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb (ŠÚDTaRCH) v Dolnom Smokovci, došlo v prípade výskytu tuberkulózy u detí k nárastu po ukončení očkovania.

„Za minulý rok bolo zaznamenaných 61 prípadov detí, z toho najväčšiu skupinu predstavujú deti do štyroch rokov,“ uviedla.

Aj v prípade detskej tuberkulózy predstavuje podľa nej obrovský problém výskyt tuberkulózy u rómskej populácie.

„Gro tvoria práve pacienti z rómskej komunity, v roku 2012 predstavovali až 100 percent detí, za posledné roky 80 percent a viac,“ skonštatovala.

Heslom Svetového dňa tuberkulózy bolo tento rok Spojme sa a skoncujme s tuberkulózou. Svetová zdravotnícka organizácia zaznamenáva od roku 2013 celosvetovo vzostup výskytu tuberkulózy (TBC), v roku 2015 odhaduje, že vo svete vzniklo 10,4 milióna prípadov všetkých foriem tuberkulózy a odhadovaný počet úmrtí bol 1,8 milióna. Veľkou výzvou z hľadiska kontroly a liečby tuberkulózy je podľa nej podchytenie ešte veľkého množstva nediagnostikovaných ľudí.

Čítajte tiež: Odhaľte, ako vyzerajú vajcia od chorej sliepky: Ak ich máte doma, preč s nimi!

2017-03-27 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia