Pozor na nebezpečné látky vo vode: Toto pijeme?!

Voda je základ pitného režimu!
Zdroj: profimedia.sk
2017-03-22 18:00:00

Odpadová voda – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day), ktorý si svet pripomína každoročne 22. marca. Po prvýkrát bol vyhlásený Valným zhromaždením OSN v roku 1993. Je oslavou úcty a pokory k vode

Zameriava sa najmä na zdôraznenie dôležitosti zabezpečenia dostatku zdravotne bezpečnej pitnej vody pre každého obyvateľa na Zemi a racionálne hospodárenie s jej zdrojmi. Právo na prístup človeka k zdravotne bezpečnej pitnej vode je jedno zo základných práv človeka a hlavný atribút zdravého životného prostredia.

„Viac ako 80percent z odpadových vôd vytvorených spoločnosťou na celom svete, prúdi späť do ekosystému bez akejkoľvek úpravy. Predpokladá sa, že v roku 2050 bude až 70 percent populácie žiť v mestách. Väčšina miest v rozvojových krajinách nemá dostatočnú infraštruktúru a prostriedky na efektívne nakladanie s odpadovými vodami. Príležitosti využívania odpadovej vody ako udržateľného zdroja sú obrovské. Spracovanie odpadových vôd je cenovo dostupným a udržateľným zdrojom vody, energie, živín a ďalších obnoviteľných materiálov," konštatuje  vedúca oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia MUDr. Kvetoslava Koppová.


Môže dátum narodenia rozhodnúť o našom zdraví? Šokujúca sila ročného obdobia na zdravotný stav!


Kvalita vody

Upresňuje, že za kvalitu pitnej vody vo verejnom vodovode zodpovedá prevádzkovateľ, je ním, ako aj príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva pravidelne kontrolovaná. Za kvalitu pitnej vody vo vlastnej studni je zodpovedný jej majiteľ. Vo vlastných studniach sú často zvýšené koncentrácie dusičnanov a dusitanov, ako aj zvýšené hodnoty mikrobiologických ukazovateľov, najmä v poľnohospodársky využívaných alebo často zaplavovaných oblastiach.

Dusičnany a dusitany v koncentráciách presahujúcich limitné hodnoty pri akútnom pôsobení ohrozujú zdravie dojčiat, pri dlhodobom príjme zvyšujú riziko vzniku niektorých závažných ochorení. Nevyhovujúca mikrobiologická kvalita pitnej vody môže spôsobiť prenos infekčných ochorení (hnačkové vírusové a bakteriálne ochorenia, žltačka typu A). Je preto v záujme majiteľov súkromných zdrojov, aby poznali kvalitu pitnej vody vlastného vodného zdroja. Posúdenie používania vody zo studne na pitné účely, si vyžaduje stanovenie mikrobiologických, biologických a fyzikálno-chemických ukazovateľov v rozsahu minimálneho rozboru vody.

Čítajte tiež: Tajný recept nemeckých liečiteľov: Elixír, ktorý si poradí nielen s vysokým krvným tlakom!

2017-03-22 18:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia