Ako pomôcť telu s jeho očistou? Obnovte silu pečene!

Podporte svoje zdravie bylinnými preparátmi!
Zdroj: profimedia.sk
2017-03-17 18:00:00

Predstavte si, ako by fungovali, povedzme, švajčiarske hodinky, keby sa do nich dostalo čo len zrniečko prachu. Jasné, že by mali problém. Preto sú skonštruované tak, aby sa do nich odpad nedostal. Ale naše telá nie!

Náš organizmus je od prírody dokonalý stroj, ktorý síce nedokáže zabrániť nečistotám, aby sa doň dostali, no má v sebe zabudovaný systém, ktorý má škodliviny, toxíny a iný „neporiadok“ odstraňovať a ochraňovať ho pred ich zhubným vplyvom. Ibaže niekedy je toho aj na imunitný systém jednoducho priveľa a potrebuje pomoc. Našťastie mu ju múdra príroda nachystala...

Pečeň je základ

Imunitný systém si nedokáže poradiť bez pečene. Je to naozaj unikátny orgán a nie náhodou sa mu hovorí aj chemické laboratórium, veď v ňom každú sekundu prebieha mnoho životne dôležitých procesov!

„Pečeň je najväčšia exokrinná žľaza v organizme a spolu so slizničným imunitným systémom v črevách tvorí základ našej existencie,“ vysvetľuje Mgr. Igor Kolárik, biológ z fytofarmaceutickej spoločnosti Himalaya. „Pečeň zneškodňuje jedovaté látky, vylučuje žlč, prostredníctvom ktorej sa zase vylučujú z tela niektoré liečivá, vytvára veľa enzýmov, ktoré sú potrebné pri chemických procesoch v tkanivách, podieľa sa na látkovej premene stravy na vitamíny, hormóny, elektrolyty a ďalšie látky, nevyhnutné pre život. Dôležitú úlohu zohráva aj pri zrážaní krvi a má mnoho ďalších funkcií.“

 

Takže ten, kto si zo školy pamätá, že v pečeni sa odbúravajú toxíny, si síce pamätá dobre, ale do celkovej skladačky mu chýba ešte veľa dielikov.

Ako perpetum mobile?!

Pečeň však nie je unikátna len tým, čo všetko pre organizmus zabezpečuje, ona sa navyše sama dokáže obnovovať a čistiť. A veru, má od čoho! Je toho toľko, čím sme schopní naše telesné schránky znečistiť. Jedlo, nápoje (nielen alkoholické), lieky, chemikálie, cigarety..., to všetko prechádza vstrebané do krvi pečeňou, ktorá musí ako Popoluška triediť dobré od zlého a zároveň sa z toho neotráviť, neochorieť, nezlyhať. Nie vždy sa jej to podarí...

Pečeň môže postihovať celý rad chorôb. Môžu dlhodobo prebiehať bez akýchkoľvek príznakov, prípadne príznaky môžu byť len veľmi nevýrazné. Inokedy sa choroba pečene prejaví náhle, z plného zdravia,hovorí farmaceut PharmDr. Tomáš Rada, PhD., zo spoločnosti Himalaya.

Pečeň často trpí aj preto, že chceme zvyšku tela pomôcť a užívame lieky.

„Nielen antibiotiká, ale aj voľnopredajné lieky alebo antikoncepcia môžu spôsobiť poškodenie pečene,“ upozorňuje T. Rada.

Bylinky pomocníčky

Z času na čas preto naozaj nie je na škodu, ale naopak rozumné, užívať namiesto liekov bylinné preparáty určené na podporu regeneračných schopností pečene. Účinky rôznych bylín na ľudský organizmus sú známe a využívané tisícky rokov a v súčasnosti sa fytoterapia stáva čoraz pevnejšou súčasťou modernej medicíny.


Pite túto tekutinu pred spaním každý deň: Neuveriteľné, ako zmení váš život!


„Biologická odpoveď na liečbu rastlinnými drogami je pri správnej indikácii a dávkovaní vcelku priaznivejšia a podiel nežiaducich účinkov alebo intoxikácií je nižší než pri podávaní syntetických liečiv, resp. izolovaných účinných látok,“ vysvetľuje MUDr. Karol Mika vo svojej publikácii Fytoterapia z pera lekára.

„Moderná fytoterapia nefunguje na starých receptoch babičiek-bylinkárok, ale je predmetom neustáleho vedeckého bádania. Jej produkty treba užívať s mierou a podľa pokynov výrobcu,“ dvíha varovný prst farmaceut T. Rada.

Tak teda ako? Môžeme pomôcť pečeni zregenerovať sa, aby organizmus zase fungoval ako švajčiarske hodinky? Alebo radšej nie?

„Pomoc je určite vítaná, ale po porade s lekárom alebo lekárnikom. Zároveň by sme sa nemali spoliehať na to, že nejaký bylinný preparát dokonale zvráti škody spôsobené zlým životným štýlom. Rastliny majú svoje silné účinky, ale pokiaľ nebudeme dbať o to, čo a koľko jeme či pijeme a ako žijeme, nezachránia nás,“ uzatvára I. Kolárik.

Bylinky, ktoré pomáhajú pečeni obnoviť sily, aby mohla čistiť telo

  • čakanka obyčajná: zlepšuje chuť do jedla, podporuje vylučovanie žlče, čo je veľmi dôležité na odbúravanie toxínov, chráni DNA pečeňových buniek pred vplyvom voľných radikálov

  • ľuľok čierny: dokáže regenerovať bunky pečene poškodené voľnými radikálmi, preukázaná je aj ochrana sliznice žalúdka pred poškodením liekmi (antibiotiká, acylpyrín), ale pozor, divo rastúci ľuľok je jedovatý!

  • vrcholiak arjuna: pochádza z juhovýchodnej Ázie – jeho plody sú známe ako Budhovo ovocie (harri), má antioxidačné účinky porovnateľné s vitamínom C, pôsobí močopudne a protizápalovo

  • kapara tŕnitá: kvety tohto kríka poznáme zvyčajne ako bobuľky v kyslom náleve a pridávame ich do šalátov či k mäsu, ale pečeni pomáha jej kôra, listy a korene, ktoré majú diuretické a detoxikačné účinky a používajú sa na zníženie toxicity niektorých látok (alkoholu, liekov, drog)

Viete, čo všetko pre vás robí vaša pečeň?

* hospodári s energiou – premieňa vstrebané cukry, tuky a bielkoviny a pripravuje ich na použitie v organizme

* zásobuje telo živinami – skladuje energiu a dôležité látky (minerály, vitamíny) a podľa potreby ich uvoľňuje do krvného obehu

* tvorí žlč – žlč vylučovaná do čreva ovplyvňuje vstrebávanie tukov a niektorých vitamínov. Žlčou pečeň vylučuje nadbytočné látky.

* odstraňuje jedovaté látky – pôsobí ako filter, ktorý z pretekajúcej krvi odčerpáva škodlivé alebo jedovaté látky. Zachytáva a spracováva aj látky vznikajúce v tele.

* pomáha tvoriť, obnovovať a riadiť telo – v pečeni vznikajú bielkoviny a ďalšie dôležité látky – enzýmy zúčastňujúce sa na výrobe energie, hormóny stimulujúce činnosť ostatných orgánov a bielkoviny udržujúce rovnováhu tekutín v tele. Látky tvorené pečeňou sú základnými zložkami procesu zrážania krvi.

Čítajte tiež: Obnoví bunky v tele už za 72 hodín: Skvelý jarný detox na prečistenie pečene a chudnutie!

Fotogaléria

2017-03-17 18:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia