Temná stránka zimného počasia: Pošmyknutie na ľade môže spôsobiť aj smrť!

Pobyt v prírode v zimnom počasí môže skončiť úrazom.
Zdroj: profimedia.sk
2016-12-29 19:00:00

Nielen zimné športy či pobyt v prírode sa môžu skončiť úrazom. "Výsledkom pošmyknutia sa na zľadovatenom chodníku často bývajú zlomeniny horných a dolných končatín, podvrtnuté členky, ale aj úrazy hlavy," hovorí Martina Vitková, vedúca Edukačného a tréningového centra a supervízorov spoločnosti Falck Záchranná.


Ak ide o staršieho alebo chronicky chorého človeka, môže mať pošmyknutie podľa jej slov až fatálne následky.

"Platí preto prevencia - vhodná pevná obuv, pokrývka hlavy a hrubá vetrovka, ktorá môže stlmiť náraz. Vždy sa snažte padať na zadok alebo na chrbát. Hlavu si chráňte," radí záchranárka.

Podchladenie

Ľudí počas chladných mesiacov ohrozuje aj podchladenie. Rozlišujú sa dva druhy. Pri rýchlom, v prípade preborenia sa pod ľad či pádu do studenej vody, hrozí smrť. Treba preto okamžite volať tiesňovú linku 155 alebo 150.

"Človeka po vytiahnutí na breh rýchlo zbavte mokrých šiat, prezlečte do suchého a podávajte teplé tekutiny. Zohrievanie by malo byť čo najrýchlejšie," vysvetlila Vitková.


Prečo z vína bolieva hlava? Úžasný trik, ako tomu predísť!


Pri postupnom podchladení, ktoré trvá hodiny, treba, naopak, podchladeného človeka zohrievať v pomalšom tempe, aby organizmus neutrpel šok.

"Pomôže teplý nápoj, čokoláda a ak to vyžaduje zdravotný stav, prevoz do nemocnice," doplnila odborníčka.

Omrzliny

Život môžu skomplikovať aj omrzliny, stačí napríklad pri športovaní zabudnúť na rukavice. Najčastejšie sa objavia na nechránených častiach tela, ako sú prsty, nos či tvár. Postihnuté miesto spoznáte podľa toho, že je bledšie až voskové, je necitlivé a neskôr sa môže objaviť bodavá bolesť.

"Prvou pomocou je postupné zahrievanie, v žiadnom prípade nesmiete trieť postihnuté miesto snehom, hrozí riziko poškodenia kože. Pacienta zohrievajte vlastnými rukami, ak má napríklad omrznuté prsty na ruke, sám si ju môže dať pod pazuchu. Pomáha teplo aj vlažné obklady, nikdy nie horúca voda. Ak sa objavia pľuzgiere, vyhľadajte lekára," zhrnula Vitková.

Čítajte tiež: Používate počas chladných dní elektrickú vyhrievaciu deku? O tomto by ste mali vedieť!

2016-12-29 19:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia