Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Deň mnohopočetného myelómu: Spoznajte fakty o tomto ochorení!

Prvýkrát si na Slovensku pripomenieme Deň mnohopočetného myelómu. Viete, čo je to za ochorenie? Zobraziť galériu (2)
Prvýkrát si na Slovensku pripomenieme Deň mnohopočetného myelómu. Viete, čo je to za ochorenie? (Zdroj: thinkstock.com)

23. november patrí Dňu mnohopočetného myelómu, ktorý tento rok vyhlasujú na Slovensku vôbec po prvý raz. Jeho cieľom je zlepšiť povedomie o tomto druhom najčastejšie sa vyskytujúcom nádorovom ochorení krvi, a zvýšiť tak šancu pacientov na včasnú diagnostiku.

Čo to myelóm je? 

"Deň mnohopočetného myelómu pre nás predstavuje záväzok, že každý rok v druhej polovici novembra upriamime pozornosť odbornej a laickej verejnosti na toto ochorenie a preventívne prehliadky, ktoré môžu pomôcť jeho skorému odhaleniu," uviedla predsedníčka SMyS Zdenka Štefániková.

Mnohopočetný myelóm je zhubné ochorenie krvi, ktoré sa začína v plazmatických bunkách kostnej drene a neskôr sa rozširuje do iných častí tela. Rakovinové plazmatické bunky sa hromadia v kostnej dreni a produkujú nadbytok jedného typu protilátky - paraproteínu, ktorého nadmerné množstvo spôsobuje vážne zdravotné ťažkosti.

Príčina vzniku ochorenia je zatiaľ neznáma. Odborníci predpokladajú, že spúšťačom môžu byť niektoré typy vírusov a vystavenie organizmu chemikáliám či radiácii.

Mnohopočetný myelóm postihuje najčastejšie pacientov vo veku nad 60 rokov, no vo výnimočných prípadoch ním môžu trpieť aj mladší ľudia, u ktorých sa ochorenie prejavuje agresívnejšie.

Na svete žije s mnohopočetným myelómom približne 230-tisíc ľudí, pričom v Európe každoročne pribudne 38-tisíc prípadov. Na Slovensku touto chorobou trpí okolo 900 pacientov a každý rok odborníci zaznamenajú ďalších 200 až 300 nových pacientov. 

Aké sú príznaky? 

Medzi najčastejšie príznaky tohto nádorového ochorenia patria bolesti kĺbov - často v oblasti chrbtice, málokrvnosť, problémy s obličkami, nechutenstvo, únava, závraty, dýchavičnosť či nevoľnosť.

Pacienti však v raných štádiách také príznaky často prehliadajú, čo komplikuje včasnú diagnostiku, a teda jeden z hlavných bodov úspešnej liečby. Odborníci sa dokonca domnievajú, že veľká časť pacientov s ochorením v skorších fázach ani nevie, že ho má.

"Bolesti chrbtice či málokrvnosť sú príznaky mnohých ochorení. Stále sa často stáva, že pacient s mnohopočetným myelómom býva v starostlivosti ortopéda či neurológa, keďže nemá správne stanovenú diagnózu," doplnila Štefániková.

Správna diagnostika teda často závisí od ortopéda.

"Je veľmi podstatné, aby odborný lekár vedel, kedy zbystriť pozornosť aj pri zdanlivo bežných príznakoch. Pri mnohopočetnom myelóme situáciu často sťažuje aj vyšší vek pacientov, ktorý môže pomýliť aj skúsených ortopédov," zdôraznil Andrej Švec z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. 

Rozbor môže všetko odhaliť

Prvým krokom pri diagnostike je podrobný laboratórny rozbor krvi a moču. V prípade, že sa pacient sťažuje na bolesti kostí, mal by absolvovať röntgen a magnetickú rezonanciu.

"Najspoľahlivejším diagnostickým nástrojom je v súčasnosti vyšetrenie so skratkou CRAB. Skúma hladinu kalcia, poškodenie obličiek, málokrvnosť a postihnutie kostí," priblížila Štefániková.

U ľudí mladších ako 65 rokov je prvým liečebným postupom transplantácia kostnej drene, pri ktorej je pacient darcom sám sebe.

"Pacienti, ktorí nie sú vhodní na transplantáciu, sú najčastejšie liečení režimom na báze cytostatík, imunomodulačných preparátov, kortikoidov alebo biologickej liečby. Okrem liečby samotného myelómu má svoju úlohu podávanie bifosfonátov, vhodne zvolená analgetická liečba, anémia sa koriguje transfúziami alebo erytropoetínmi, pri infekcii sa podávajú antibiotiká," opísala. 

Základom liečby je správna diagnostika, no dôležitá je i správna komunikácia a psychologický prístup k pacientovi.

"Okrem liečby je našou úlohou aj dodať pacientovi nádej; mnohopočetný myelóm sa síce považuje za nevyliečiteľný, stále však prichádzajú nové lieky, ktoré môžu pacientom výrazne predĺžiť život a zlepšiť jeho kvalitu," povedala odborníčka, pričom dodala, že u malej časti pacientov dokonca možno hovoriť o vyliečení.

Čítajte tiež: Prečo vážime menej v dopoludňajších hodinách? Tu hľadajte príčinu! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9