Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Výživa slovenských detí má svoje medzery: Prieskum zistil šokujúcu pravdu!

Strava v prvých rokoch života môže významným spôsobom ovplyvniť vývoj dieťaťa až do dospelosti. Zobraziť galériu (3)
Strava v prvých rokoch života môže významným spôsobom ovplyvniť vývoj dieťaťa až do dospelosti. (Zdroj: thinkstock.com)

Stravovanie najmenších detí má svoje medzery, vo výžive chýbajú viaceré stopové prvky, železo, vápnik i vitamíny. Mnohé deti po prechode na veku primeranú stravu navyše odmietajú mnohé potraviny, vrátane tých najzdravších, ako je zelenina a ovocie. Navyše prijímajú nadmerné množstvo soli a cukrov!


Má vaše batoľa dostatok vitamínov, vápnika či železa? Nemá náhodou problémy s nadváhou či nadmerným príjmom niektorých živín? Je dôležité venovať zvýšenú pozornosť výžive detí. Podľa najnovších vedeckých poznatkov je totiž výživa batoliat do veľkej miery zodpovedná za zdravotný stav v neskoršom veku. Čo dieťa robí, je a prežíva v prvých 1000 dňoch, významne ovplyvní jeho zdravie po celý život. Strava až na 80 % ovplyvňuje budúce zdravie dieťaťa, jeho budúce stravovacie návyky a sklon k civilizačným chorobám.

"Strava v prvých rokoch života môže významným spôsobom ovplyvniť vývoj dieťaťa až do dospelosti,“ upozorňuje prof. MUDr. László Kovács, DrSc, MPH, prednosta II. detskej kliniky DFNsP a LF UK v Bratislave. „Ovplyvňuje naše budúce stravovacie návyky, preferencie potravín i potravinové alergie. ."

Stravovanie slovenských detí nie je ideálne

Nedávna slovenská štúdia Nutričné návyky dojčiacich matiek a malých detí odhalila nedostatky v strave najmenších detí (podrobnejšie o štúdii a výsledkoch písal prof. MUDr. L. Kovács v odbornom časopise Pediatria pre prax 1/2016). Štúdia zhromaždila údaje o výžive 550 detí do troch rokov na Slovensku. Medzi najzávažnejšie zistenia, ktoré výskum priniesol patrí, že deti do troch rokov:

  • prijímajú neúmerne veľa sodíka (soli) presahujúcej 200 % odporúčanej dennej dávky
  • prijímajú málo železa, až tretina detí prijíma menej ako 60 % odporúčanej dennej dávky
  • prijímajú veľmi málo fluóru, celá populácia detí prijíma menej ako 50 %
  • prijímajú málo vitamínu D, polovica detí má príjem nižší ako 15 % odporúčanej dennej dávky
  • prijímajú málo vitamínu B9 (kyselina listová), pod 40 % odporúčanej dávky
  • prijímajú nevhodný pomer polynenasýtených tukov voči nasýteným tukom, nenasýtených prijímajú výrazne menej, ako by mali, kým nasýtených dvojnásobne viac, než potrebujú
  • prijímajú nedostatok vlákniny, so zvyšujúcim sa vekom nedostatočne laktózy, zato s vekom stúpa spotreba sacharidov

Výsledky prieskumu 12-17 mesačných detí. (Foto: red)
Zobraziť galériu (3)
Výsledky prieskumu 12-17 mesačných detí. (Foto: red)  (Zdroj: red)

Výsledky prieskumu 18-23 mesačných detí. (Foto: red)
Zobraziť galériu (3)
Výsledky prieskumu 18-23 mesačných detí. (Foto: red)  (Zdroj: red)

(Príjem prvkov v percentách odporúčanej dávky vo vekovej skupine detí 12 – 17 mesiacov (ľavý panel) resp. 18 – 23 mesiacov (pravý panel). Fialové čiary na obrázkoch označujú odporúčané dávky, medián, 10. a 90. percentil hodnôt sú označené čiernou, červenou a modrou čiarou)

Tieto výsledky potvrdzujú, že výživa najmenších detí má svoje medzery. Nedostatočný alebo nadbytočný príjem jednotlivých živín v rannom veku vedie pri dospievaní a v dospelosti ku vzniku nevhodných nutričných návykov a zvýšenej hrozbe civilizačných ochorení.

Nutričné poradenstvo u pediatra

Ak chceme mať zdravú populáciu majú sa správne stravovať už najmenšie deti! Problémy v stravovaní dieťaťa identifikuje odborník - lekár, ktorý následne usmerní rodičov a poradí im, ako by mali zmeniť stravovanie svojho batoľaťa. K tomu im pomôže diagnostický nástroj NutriCHEQ, čo je súbor odporúčaní. Tvorí ho dotazník pre rodičov s vyhodnoteniami pre lekára, informačná brožúra „Ako stavovať moje batoľa“ a súbor 15 odporúčacích návodov pre riešenie najčastejších problémov vo výžive najmenších. Informujte sa u svojho pediatra!

Čítajte tiež: Neuveriteľné, ako rýchlo posilní imunitu: Trik, ako zabrániť vírusom do 15 sekúnd!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9