Jeseň im praje: Ako si hravo poradiť so všami?

Ako prevencia proti všiam poslúži nie len šampón či kondicionér, ale aj poriadne prevetranie matracov a vypratie posteľnej bielizne.
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-07 19:00:00

Riziko prenosu vší je počas jesene a zimy vyššie. Najmä v detských kolektívoch preto netreba prehliadať možné príznaky výskytu týchto parazitov, upozorňujú odborníci.

Svrbenie je privotný príznak  

"Dieťa sa vtedy často škriabe, vo vlasoch mu možno vidieť i hnidy či samotné vši," povedal hlavný hygienik Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Idú i na čisté deti dodržiavajúce osobnú hygienu a prenášajú sa kontaktom.

Výskyt týchto parazitov v kolektíve možno eliminovať použitím dezinfekčných vlasových prípravkov na to určených - šampónov, sprejov či kondicionérov. Zavšivavené osoby to však musia podľa Mikasa urobiť v rovnakom období, len vtedy sa môže zamedziť ďalšiemu prenosu.

Aké opatrenia je potrebné spraviť? 

Nutné je urobiť i iné opatrenia. Napríklad vyprať pri vysokých teplotách osobnú a posteľnú bielizeň a tiež ju dôkladne vysušiť a vyžehliť. Čiapky, šatky, šály a iný odev treba vyprať minimálne v dvoch cykloch pri odporúčaných teplotách, dôkladne vysušiť na slnku či postriekať prípravkom na lezúci hmyz.

Matrace, žinenky používané v škole možno postriekať prípravkom na lezúci hmyz. Treba ich tiež vyvetrať a minimálne tri až štyri dni nepoužívať. Predmety prichádzajúce do priameho styku s vlasmi ako hrebene a kefy, odporúčajú hygienici ošetriť prípravkom na lezúci hmyz, či prípadne namočiť do roztoku s obsahom chlóru.

Čítajte tiež: Choroby začínajú útočiť: Nezvyčajné tipy na posilnenie imunity do niekoľkých minút!

2016-10-07 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia