Tisícka nakazených: Čo im spôsobilo intenzívne črevné problémy?
Zdroj: pixabay.com
Počas tohto leta potvrdili lekári salmonelózu u 1203 ľudí. Výskyt ochorenia je podľa hygienikov vyšší práve v priebehu júna, júla a augusta, kedy je teplo.
Tento rok diagnostikovali celkovo salmonelózu zatiaľ u 2922 pacientov, hospitalizovať museli 886 z nich.
"Faktorom prenosu ochorenia sú najmä nedostatočne tepelne spracované jedlá pripravované z produktov živočíšneho charakteru, napríklad z vajec a hydiny," povedala Martina Merková z ÚVZ SR.
Najviac chorých bolo v Žilinskom kraji (567 prípadov), najmenej v Trenčianskom (201). V tomto roku bolo v tejto súvislosti hlásených viac ako 100 epidémií.
Nie je to iba o vajciach
Prenosom nákazy môžu byť okrem hydinového mäsa a vajec aj cukrárenské a lahôdkové výrobky a zmrzlina, ak sú do nich pridávané nedostatočne tepelne spracované vajíčka.
Surovina môže byť nakazená už pred spracovaním, alebo sa kontaminuje v jeho priebehu, a to nečistými rukami.
Podľa hygienikov si treba dať pozor aj na dosku, na ktorej sa surové mäso spracováva. Treba ju potom vydezinfikovať.
Aké sú prejavy?
Aby baktéria salmonela vyvolala salmonelózu, musí sa v potravine rozmnožiť. Prejavy nákazy, napríklad intenzívne črevné problémy, sa dostavia šesť až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.
Pred salmonelózou sa možno chrániť dostatočným tepelným upravením a preváraním jedla, správnym skladovaním potravín, čistotou rúk či kuchyne.
Čítajte tiež: Ako sa vyvarovať salmonelóze? Veľmi jednoducho, stačí dodržiavať tieto pravidlá!