Ochorenie mladých: Nešpecifické príznaky môžu diagnózu oddialiť, máte ich aj vy?

Nepodceňujte bolesti brucha, môže ísť o závažnú chorobu.
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-08 19:00:00

Pacientov so zápalovými ochoreniami čriev (IBD) na Slovensku pribúda. Ide o Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu. "Keď som začínal svoju prax, je to už vyše 30 rokov, tak napríklad ku Crohnovej chorobe ma starší kolegovia volali, že pod sa pozrieť, toto len tak ľahko neuvidíš, je to pomerne vzácne," spomína docent Martin Huorka z gastroenterologickej ambulancie Univerzitnej nemocnice Bratislava – Ružinov.

Situácia sa však zmenila a v súčasnosti nimi u nás trpí asi 13.000 ľudí.

Prečo počet pacientov rastie, sa podľa Huorku nedá jednoznačne vysvetliť. Isté je, že úlohu zohráva genetický potenciál pacienta a tiež podnety z vonkajšieho prostredia. Rovnako existuje prepojenie ochorenia so stresom a fajčením, čo má spojitosť so životným štýlom mnohých mladých ľudí. Tým Crohnova choroba strpčuje život najčastejšie. Asi to bude sledovať životný trend, ktorý žijeme, je možné dať to do určitého súvisu,skonštatoval Huorka.

Pridružené problémy 

Prejavy Crohnovej choroby sa spájajú s potravinovou neznášanlivosťou na lepok, laktózu či histamín.

"V prípade Crohnovej choroby je však viac ako dobrý kuchár potrebný lekár, ktorý dokáže toto ochorenie odhaliť a pomôcť skôr, ako ochorenie prepukne do pokročilejšieho štádia. Včasná diagnostika nie je klišé. Predstavuje skutočnú pomoc," povedal Huorka.

Nešpecifické príznaky 

Crohnova choroba a ulcerózna kolitída sú chronické autoimunitné ochorenia, pri ktorých pacientov imunitný systém útočí proti štruktúram vlastného tela. Výskyt je typický pre mladých ľudí vo veku 20 až 40 rokov.

Prejavujú sa špecifickými príznakmi – hnačkami, bolesťami brucha, prítomnosťou krvi v stolici či náhlym schudnutím. Diagnostiku odďaľujú predovšetkým nešpecifické príznaky ako únava, nechutenstvo či melancholická nálada. Situácia sa však podľa odborníka lepší.

"Diagnostika sa značne zlepšila a mám taký dojem, že aj zdravotné povedomie občanov," poznamenal Huorka.

Po potvrdení diagnózy lekár nasadí liečbu. Jej inovatívne formy sú dostupné aj na Slovensku.

"Dokonca pri biologickej liečbe máme určité výhody oproti iným európskym krajinám. Je plne preplácaná, o jej ukončení rozhoduje lekár a nie ekonomické dôvody," poukázal.

Problémy pri počatí 

Ochorenie má okrem psychiky vplyv aj na plodnosť muža aj ženy. Aktívne ochorenie totiž znižuje šancu na otehotnenie. U mužov zhoršuje kvalitu a znižuje množstvo spermií. Častým prejavom je aj erektilná dysfunkcia a strata libida.

"Páry, v ktorých aspoň jeden trpí či už na Crohnovu chorobu alebo ulceróznu kolitídu, by mali rodičovstvo starostlivo plánovať a konzultovať s gastroenterológom a gynekológom. Ženy s IBD však majú rovnakú šancu otehotnieť ako zdravé ženy, pokiaľ je ochorenie sledované a pod kontrolou," vysvetlila docentka Zuzana Zelinková, ktorá sleduje tehotné pacientky s IBD.

Čítajte tiež: Katastrofa v podobe citrónovej vody: Takto sa vám môže vypomstiť! 

Fotogaléria

2016-08-08 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia