Šoféri, majte sa na pozore: Horúčavy nás pri šoférovaní auta ovplyvňujú viac ako si myslíte!

Śoférovať počas horúčav si vyžaduje viac sústredenosti ako ste si mysleli.
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-20 19:00:00

Náš organizmus dostáva v rozhorúčenom aute zabrať. Trpia vodiči aj spolujazdci, ohrození sú najmä seniori a deti. Pozor! Iba pitný režim nestačí.

Už teploty okolo 35 stupňov vo vnútri vozidla majú výrazne negatívny vplyv na reakcie vodiča. Po deväťdesiatich minútach jazdy sa reakčný čas zhoršuje o 65 percent, čo je stav  porovnateľný s účinkom, ktorý vyvolá 0,5 promile alkoholu v krvi. 

„Mení sa srdcová frekvencia vodiča, môže stúpnuť až na rozpätie 94 – 125 úderov za minútu, pričom v normálnych podmienka sa pohybuje 72 – 85 úderov. Zvýšená srdcová frekvencia spôsobuje nepokoj, trasenie rúk, zhoršenie dýchania a koncentrácie, ktorá je dôležitá na konštruktívne riešenie problémov počas cesty,“ vysvetľuje MUDr. Pavel Malovič. 

Strata vody vedie ku kolapsom 

Vedenie motorového vozidla je fyzická aktivita a ako každá iná fyzicko-duševná činnosť vedie ku vzniku telesného tepla. Jeho hodnota môže neúmerne stúpať a hrozí tak prehriatie organizmu. Organizmus má svoj termoregulačný mechanizmus udržiavajúci telesnú teplotu v prijateľnom stave – je ním potenie.

„Už pri miernej telesnej aktivite straty dosiahnu tri litre a pri vodičských dlhých trasách, akými sú cesty na dovolenku, to môže byť aj štyri až päť litrov,“ upozorňuje P. Malovič.

Telesný pot je tekutina, obsahujúca z veľkej väčšiny vodu a minerály ako sodík, magnézium, či draslík, ktoré potom pri stratách telu chýbajú. Dôležitý je dostatočný príjem tekutín a dopĺňanie minerálov.

Sodík a draslík majú nezastupiteľnú úlohu pri podpore srdcovej činnosti.

Magnézium sa podieľa na viac ako 300 biochemických procesoch organizmu a má kľúčovú úlohu v látkovej premene, pôsobí ako prevencia proti svalovým kŕčov a ovplyvňuje duševnú pohodu. Optimálny denný prísun magnézia je 300 – 350 miligramov. Preto by jedlo počas cesty malo byť ľahké, prípadne doplnené minerálnymi vodami alebo výživovými doplnkami. 

Piť sa musí, môže vás to zachrániť 

Dôležitý je pitný režim, optimálny príjem tekutín je 0,8 l za hodinu. Piť by ste mali priebežne, nie až keď pociťujeme smäd. Vtedy sa už zásoby vody približujú k minimu. Nápoj by nemal byť príliš studený ani sladený.

Nikotín a kofeín zvyšujú straty vody potením. Nedostatočný pitný režim ohrozuje najmä seniorov, u ktorých sa pocit smädu vekom znižuje. 

Príjemne klimatizované prostredie má blahodarný vplyv na psychiku vodiča, spolujazdcov  a znižuje riziko stresu. Lekári odporúčajú opatrné nastavovanie teploty. Pri vonkajšej teplote 30 stupňov, by teplota v interiéri mala byť nastavená na 22 až 25 stupňov, aby pri vystupovaní nebol teplotný rozdiel taký veľký. Klimatizácia nielen ochladzuje interiér, ale aj znižuje vlhkosť a filtruje vzduch, ktorý cirkuluje v aute, čo je dôležité pre alergikov.

„Problém nastane pri nesprávnom nastavení teploty a prúdenia vzduchu. Prílišný chlad totiž spôsobuje negatívnu reakciu organizmu v podobe chorôb z prechladnutia, ako aj bolestí kĺbov – trpia ramená, kolená, lakte,“ upozorňuje P. Malovič. 

​Čítajte tiež: Potravinové nákazy: Nepokazte si leto salmonelózou, ochorieť môžete aj z domácich vajíčok!

2016-07-20 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia