Starajú sa Slováci o svoje ruky? Prieskum odhalil, ako sme na tom s hygienou rúk!

krémy na ruky používame väčšinou
Zdroj: profimedia.sk
2016-05-05 18:30:00

Správne a pravidelné umývanie rúk je jedným z najúčinnejších opatrení pred prenosom baktérií a vznikom rôznych ochorení. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) preto vyhlásila Svetový deň hygieny rúk s cieľom upozorniť na túto tému a pomôcť celosvetovo znížiť počet infekcií.


Nie je však dôležitá iba prevencia pred chorobami, ale tiež správna starostlivosť o pokožku rúk. V najnovšom prieskume sa zistilo, že krém na ruky používa len dve tretiny Slovákov. Na pravidelnú manikúru si, naopak, potrpí 77% slovenských žien.

Len tretina žien si krémuje ruky preventívne

Do kvantitatívneho prieskumu, ktorý exkluzívne pre značku Indulona realizovala spoločnosť Profit Booster v marci 2016, sa zapojilo 503 žien vo veku 25 až 55 rokov. Na otázku, kedy najčastejšie používajú krém na ruky, vyberali z viacerých možností. Až 84% žien sa krémuje pri pocite suchých rúk. Viac ako polovica žien (57%) používa krém na ruky večer a 40% žien ráno. Ľudia, ktorí si aplikujú krém pred odchodom do práce alebo po príchode z práce, vyhľadávajú krémy na ruky s rýchlou absorpciou.

V zimných mesiacoch, kedy chladný vzduch mimoriadne vysušuje pokožku, sa krémujeme častejšie a vo väčších množstvách a vyhľadávame tiež mastnejšie typy krémov. Takmer polovici žien, ktoré používajú krém na ruky počas dňa, sa spája jeho použitie s manuálnou prácou, najčastejšie s upratovaním (49%). Prekvapivé je, že len veľmi málo žien nosí krém na ruky v kabelke.

U väčšiny dám si krém na ruky našiel miesto doma v kúpeľni, alebo v spálni. Druhý krém na ruky majú najčastejšie v kancelárii či v skrinke v šatni, prípadne vedľa umývadla na toaletách. Z prieskumu tiež vyplynulo, že viac ako 77% žien si robí pravidelne manikúru, 52% aspoň raz týždenne. Masážam rúk sa venuje 10% a zábalom rúk 5% slovenských žien.

Po tridsiatke je naša koža suchšia

Podľa MML prieskumov sa o pokožku rúk pravidelne stará 66% Slovákov vo veku 20 až 79 rokov. Krémovanie rúk považuje za bežnú súčasť každodenného života 77% žien a 56% mužov. Kým u niekoho ide o zvyk, ktorý odkopírovali od svojich rodičov, iní používajú krém z dôvodu pocitu suchých rúk, alebo po manuálnej práci. Pocit suchej pokožky na rukách narastá po tridsiatke, kedy celkovo začíname pociťovať výraznejšie zmeny kvality pokožky.


4 prekvapujúce výhody, prečo jesť pred spaním


Ruky sú po konečníku druhým najšpinavším miestom na našom tele

Svetový deň hygieny rúk iniciovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Každoročne vo svojej kampani apeluje na dôkladné umývanie rúk mydlom, ktoré by malo podľa odborníkov trvať minimálne 40 - 60 sekúnd. Dôležité je po umytí použiť čistý uterák alebo jednorazovú utierku, ktorou zároveň zastavíme tok vody a zabránime tak priamemu kontaktu rúk s kohútikom.

Ak si ruky umývame nesprávne, môžeme si privodiť nielen mnohé infekčné a vírusové ochorenia, ale tiež kozmetické nepríjemnosti. Nečistoty na rukách podporujú šíriť kožné zápaly, ekzémy aj akné. Správna starostlivosť o ruky je preto nielen kľúčom ku zdraviu, ale aj ku kráse,“ hovorí Ľubomíra Gӧmӧryová, riaditeľka farmaceutickej výroby v spoločnosti Saneca Pharmaceuticals a autorka najnovších krémov.

Tváre sa totiž dotýkame automaticky a niekoľkokrát denne bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali. Ľudia s citlivou pokožkou by si mali dať na hygienu rúk obzvlášť pozor a tiež vyberať také kozmetické výrobky, ktoré neobsahujú konzervačné látky či parabeny a vyrábajú sa za prísnych hygienických podmienok. Na trhu sú tiež krémy na ruky a nohy, ktoré pôsobia antibakteriálne a ochraňujú pokožku pred usádzaním baktérií a nečistôt.

„Dôležitá je tiež dezinfekcia, v dôsledku ktorej sa nám pokožka môže vysušovať. V tomto prípade je potrebné pravidelné natieranie rúk  vhodnými a kvalitnými krémami. Tieto rukám poskytnú určitú dávku výživy, hydratácie, premastenia a ochrany pred vonkajšími vplyvmi. Ideálny postup na udržanie čistej a zároveň krásnej pokožky rúk je používať krém v malom množstve po každom umytí,“ uzatvára Gӧmӧryová.

Čítajte tiež: Kráľovná zdravia už rastie: Prírodný liek pôsobí aj zvonku aj zvnútra!

Fotogaléria

2016-05-05 18:30:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia