Najčastejšie užívaná ilegálna droga: Pozrite sa, čo všetko vám môže marihuana spôsobiť!

Marihuana (kanabis) je najužívanejšia ilegálna droga.
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-18 19:00:00

Marihuana (kanabis) je najužívanejšia ilegálna droga. Podľa odhadu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ju užíva 182 miliónov ľudí. V Európskej únii je to podľa Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť až 15 percent mladých.

Ako vyplýva z anonymného prieskumu Národného monitorovacieho centra pre drogy na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR v populácii Slovenska je marihuana tiež najčastejšie užívanou ilegálnou látkou. Najviac užívateľov je vo vekovej skupine od 15 do 24 rokov, potom sa užívanie postupne s vekom znižuje.

Aj o týchto skutočnostiach informoval novinárov v Bratislave riaditeľ Inštitútu drogových závislostí Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave, hlavný odborník MZ SR pre drogy Ľubomír Okruhlica a riaditeľ Národného monitorovacieho centra pre drogy na MZ SR Imrich Šteliar.

Čo spôsobuje?

Medzi možné akútne komplikácie užitia kanabisu patrí úzkosť, panika, zvracanie, halucinácie, u mladých ľudí zvýšené riziko infarktu, narušená schopnosť viesť motorové vozidlo, zvýšené riziko dopravných nehôd. Z drog je marihuana po heroíne, kokaíne, pervitíne najčastejším dôvodom vyhľadania urgentnej lekárskej pomoci. Vyskytuje sa tiež zvýšené riziko depresie a samovrážd, konštatoval Okruhlica. Upozornil takisto na to, že každý desiaty z tých, ktorí niekedy marihuanu užil, sa stáva od nej závislým, ale až 20 percent z tých, ktorí začali s užívaním prvý raz zavčasu, v čase dospievania, v adolescencii.


Nepríjemný problém, o ktorom nikto nehovorí: Keď nemôžete ísť na záchod, spravte jednoduchý trik!


Ak užívateľovi pri chronickom užívaní chýba marihuana, vzniká u neho porucha zdravia, abstinenčný stav, t. j. agresivita, nechutenstvo, poruchy spánku. U tých, ktorí majú k tomu predispozíciu, môže užitie kanabisu vyvolať ťažkú duševnú chorobu, ako je schizofrénia. Možné je tiež riziko cievnych ochorení a rakoviny semenníkov či narušenie pamäti. Pri užívaní marihuany bez závislosti u väčšiny ľudí stačí krátka poradenská konzultácia a sú schopní látku neužívať. Mnohí ľudia aj s už vytvorenou závislosťou od marihuany sú v neskoršom veku schopní prestať ju užívať sami a nevyžadujú odbornú liečbu. Často sa ale stáva, že zamenia marihuanu za nadmernú konzumáciu alkoholu či iných drog.

V súčasnosti sa na Slovensku lieči okolo 500 osôb zo závislosti od marihuany.

Ako to vyzeralo u nás posledné roky?

Šteliar priblížil údaje z prieskumov uskutočnených na Slovensku v rokoch 2014 a 2015 na vzorke strednej populácie a ich porovnanie s výskumami z roku 2010. Napríklad podľa prieskumu z roku 2015 došlo v porovnaní s rokom 2010 k nárastu požívania alkoholu a tabaku a potom nasledovala marihuana ako najčastejšie užívaná ilegálna droga. Podľa údajov z roku 2010 bola najčastejšie používanou látkou extáza.

Názory na marihuanu sú v spoločnosti rôzne, viacerí ľudia sú za jej legalizáciu. Prieskumy však ukázali, že i keď sa zvýšil počet respondentov, ktorí sú za legalizáciu marihuany, na Slovensku je názor na túto otázku u bežnej populácie dosť konzervatívny. V roku 2015 sa zvýšil počet ľudí, ktorí vnímajú riziká užívania marihuany ako vážny problém, uviedol Šteliar.

Čítajte tiež: Koruna krásy prezradí, ako je na tom zdravie: Varovné signály, že niečo nie je v poriadku!

2016-04-18 19:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia