Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Svetový týždeň glaukómu: Zelený zákal sa netýka iba seniorov, neraz končí slepotou!

Vyšetrenie očného tlaku vám zadarmo spravia v niektorých mestách a to pri príležitosti Svetového týždňa glaukómu. Zobraziť galériu (2)
Vyšetrenie očného tlaku vám zadarmo spravia v niektorých mestách a to pri príležitosti Svetového týždňa glaukómu. (Zdroj: thinkstock.com)

Svetový týždeň glaukómu, ktorý vyhlasuje Svetová glaukómová asociácia (WGA), sa tento rok uskutoční od 6. do 12. marca. Do akcie, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, sa znova zapojila aj Slovenská glaukómová spoločnosť.

Kontrolovať očný tlak budú v teréne 

Tá pripravila pre záujemcov v deviatich mestách merania vnútroočného tlaku, ktorý je najvážnejším rizikovým faktorom glaukómu, známeho tiež pod názvom zelený zákal.

Počet ambulantne liečených pacientov s glaukómom na Slovensku neustále pribúda. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií SR bolo v roku 2013 na Slovensku evidovaných 125 298 pacientov s diagnózou glaukómu.

Najviac pacientov je vo veku nad 65 rokov, existujú však aj také formy glaukómu, ktoré postihujú deti a mladistvých. Na svete žije momentálne približne 8,4 milióna ľudí, ktorí oslepli práve v dôsledku glaukómu, ďalších 67 miliónov ľudí s ním žije, pričom zhruba polovica o svojej diagnóze nevie.

“Glaukóm je skupinou očných ochorení, ktoré vedú k postupnému poškodeniu zrakového nervu. Odumierajúce nervové vlákna, z ktorých sa zrakový nerv skladá, spôsobujú špecifické výpadky videnia v zornom poli pacienta, ktoré si mnohokrát dlhú dobu ani neuvedomuje. Ochorenie väčšinou nie je symetrické, nepostihuje rovnako rýchlo pravé aj ľavé oko. Funkciu viac postihnutého oka dopĺňa oko, ktoré je postihnuté menej. Pacient často zistí, že horšie vidí, až pri náhodnom prekrytí lepšie vidiaceho oka. Neskoro zachytený, neliečený, či extrémne rýchlo postupujúci glaukóm môže končiť slepotou," uviedla na tlačovej konferencii prezidentka Slovenskej glaukómovej spoločnosti Mária Praženicová. 

Vysoký vnútroočný tlak nemusí byť prítomný u všetkých typov glaukómu, ale predstavuje najzávažnejší rizikový faktor. Ak pacientovi namerajú zvýšenú hodnotu vnútroočného tlaku, je potrebné, aby si očný lekár pozval pacienta na opakované meranie v rôznej dennej dobe a vykonal ďalšie očné vyšetrenia, ktoré diagnózu glaukómu pomôžu potvrdiť alebo vylúčiť.

Existujú dva hlavné typy zeleného zákalu

Prvým z nich je glaukóm s otvoreným uhlom, ktorého príčiny sú multifaktoriálne. Tento spôsobuje 80 až 90 percent všetkých prípadov glaukómu. Príznaky sa často podarí odhaliť až v pokročilom štádiu.

Glaukóm s uzavretým uhlom sa objavuje, keď sa uhol medzi dúhovkou a rohovkou významne zúži alebo úplne uzavrie. V dôsledku toho vnútroočná tekutina z oka ťažko odteká, čo spôsobuje postupné alebo náhle zvýšenie vnútroočného tlaku. Tento typ glaukómu sa vyskytuje častejšie u Ázijčanov a ďalekozrakých ľudí. Príznaky môžu zahŕňať bolesť hlavy, začervenanie očí, bolesť očí (spravidla jedného oka na postihnutej strane), pocit na vracanie, zvracanie, videnie dúhových kruhov okolo svetiel a rozmazané videnie (spravidla na jednom oku, ktoré môže bolieť). 

Chronické ochorenie, kombinácia liečebných alternatív 

Liečba zeleného zákalu je najúčinnejšia v počiatočných štádiách. Jej cieľom je oddialiť alebo spomaliť progresívnu stratu zraku. Keďže ide o chronické ochorenie, liečba je dlhodobá a u väčšiny pacientov trvalá. Najbežnejšou liečbou je pravidelné používanie očných kvapiek. Krátkodobo je možné cielene použiť aj tabletovú formu. Podľa typu glaukómu možno vykonať niektorý z laserových výkonov. Pokiaľ by liečba nebola účinná, pristupuje sa k operácii glaukómu. Všetky uvedené liečebné alternatívy je možné kombinovať.

Čítajte tiež: Očné kvapky ako nepriateľ: Bežný zvyk nemusí byť taký účinný, ako si myslíte!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9