Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Stévia nad cukor: Sladivosť tejto rastlinky je väčšia, rozhodne ju začnite používať!

Stévia je sladšia ako cukor, dokázali to aj výskumy. Používate ju doma? Zobraziť galériu (2)
Stévia je sladšia ako cukor, dokázali to aj výskumy. Používate ju doma? (Zdroj: thinkstock.com)

Najzdravšie sladidlo s nulovým glykemickým indexom je podľa odborníkov stévia. Obsahuje tiež veľa vitamínov a minerálnych látok.

Možno ju použiť na osladenie horúcich i studených nápojov či pri varení a pečení.

"Jej sušené lístky sú sladšie než čerstvé. Asi pol kila lístkov nahradí 100 kilogramov cukru," povedal prednosta III. Internej kliniky LFUK a UNB na bratislavských Kramároch Viliam Mojto.

Dá sa kúpiť vo forme prášku, listov, sirupu, kvapiek či toboliek.

Obyčajný biely cukor podľa neho v malom množstve neškodí, no telu nie je prínosný. Vo veľkom spôsobuje obezitu, zvyšuje krvný tlak, kazí zuby a oslabuje kosti.

Ten, kto nechce sladiť bielym cukrom, môže podľa Mojta zvoliť aj javorový alebo obilný sirup (špaldový, jablkový, ryžový či datľový).

Stévia zlepšuje podľa lekára krvný tlak, trávenie, má antibakteriálne účinky, znižuje cholesterol či bráni tvorbe žalúdočných vredov.

"Zvyšuje imunitu, podporuje spánok, pomáha pri chrípke a nachladnutí, viaže voľné radikály či zmierňuje pocit hladu," informoval Mojto.

Stévia má asi 300-krát vyššiu sladivosť ako biely cukor. Ide o drobný krík rastúci v Južnej Amerike.

Čítajte tiež: Jedzte tieto raňajky každý deň po zobudení: Tuk vám z tela doslova zmizne!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9