Bolestivá pliaga útočí: Kedy postačí domáce liečenie?

Afty a opary sa prejavú najmä v dôsledku oslabenej imunity.
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-13 19:00:00

Oslabená imunita, nerovnováha v organizme či únava sa môžu prejaviť ústnymi infekciami. Medzi časté patria podľa odborníkov opary, afty a infekcia kútikov úst.

Kedy je vhodné vyhľadať lekára?  

"Ak má človek opar tri a viackrát do roka, mal by vyhľadať lekára," povedal odborník na imunitu Adrián Doboly.

Na jeho liečbu pomáhajú gély s obsahom beta glukánu, antivirotické masti, vitamíny B12, C a E. Vhodné je konzumovať i orechy, cestoviny, želatínu, pšenicu, kukuricu a sóju.

Recepty starých mám 

Pri liečbe áft, malých pľuzgieroch na povrchu ústnej sliznice, sa podľa Dobolyho osvedčil ľudový recept. Ústa si treba vyplachovať odvarom zo šalvie, harmančeka či alkoholom. Odporúča vyhýbať sa ostrým jedlám a citrusom. Afty pravdepodobne súvisia s nesprávnym spôsobom stravovania, ráznym čistením zubov alebo s emočným stresom.

"Ich vznik podnecujú látky nachádzajúce sa v citrusoch, ananáse, čokoláde, horčici, octe a najmä v žuvačkách a zubnej paste s obsahom laurylsulfátu," upozornil.

U detí je to horšie  

Infekcia kútikov úst sa prejavuje bolestivými trhlinkami, chrastičkami či zápalom a belasým povlakom. U detí však môže ísť aj o streptokokovú infekciu v kolektívoch alebo kvasinkovú infekciu, príčinou môže byť aj nerovnováha v črevnej mikroflóre. Na postihnuté miesta odborník radí aplikovať nedráždivé vysušujúce a dezinfekčné tinktúry.

"Pri predpokladanej kvasinkovej infekcii sa používajú antimykotické masti, pri bakteriálnej infekcii antibiotiká. Vhodná je aj úprava stravy," dodal.
 

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak budete spať v chladnej miestnosti? Takto zareaguje vaše telo! 

2016-01-13 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia