Nemocnicu na strednom Slovensku sužujú vírusy: Počet prípadov narastá!

Pacientov aj personál sužujú bolesti a nepríjemné hnačky.
Zdroj: photl.com
2016-01-12 19:00:00

K dosiaľ uvedeným 15 prípadom epidemického výskytu hnačkových ochorení pacientov a personálu oddelenia dlhodobo chorých II. Internej kliniky SZU vo FNsP F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici, pribudli do dnešného dňa ďalšie štyri.

Platia mimoriadne opatrenia 

Po laboratórnych vyšetreniach bola potvrdená u jedného z nových prípapdov Clostridium difficile , dva prípady hnačkových ochorené spôsobil Norwalk vírus a u štvrého pacienta to je kombinovaná infekcia spôsobená Norwalk vírusom aj Clostridiom difficile.

Na oddelení boli nariadené mimoriadne protiepidemické opatrenia - zákaz návštev, dočasné prerušenie prijímania nových pacientov na hospitalizáciu, osobitné režimové opatrenia ako mimoriadna dezinfekcia, manipulácia s odpadom, či zvýšená osobná hygiena. Protiepidemické opatrenia potrvajú priblližne týždeň po  diagnostikovaní posledného prípadu tohto ochorenia. V epidemiologickom šetrení pokračujeme a situáciu budeme dôsledne sledovať “, uviedla MUDr. Viera Morihladková, vedúca Oddelennia epidemiológie banskobystrického RÚVZ.

Dodala, že za ostatných šesť rokov sa na Slovensku zaznamenal stúpajúci trend vo výskyte hnačkových ochorení spôsobených vírusmi a to aj v dôsledku dôslednejšej diagnostiky.

Útočia na nás norovírusy 

Vlani bolo podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR  hlásených vyše 5493 prípadov vírusových hnačkových infekcií, z ktorých v 1527  prípadoch bol za ochorenie zodpovedný Norwalk vírus a 3412 prípadoch rotavíruszvyšok majú na „svedomí“ adenovírusy. Najviac týchto ochorení zaznamenali medicínski odborníci v Prešovskom a najmenej v Košickom kraji.

Norovírusy spôsobujú akútne hnačkové ochorenia, ktoré je sprevádzané zvracaním, bolesťami brucha, kŕčmi brucha, nezriedka aj bolesťami hlavy, horúčkou, či zimnicou. Inkubačná doba je 12 až 48 hodím, pričom samotné ochorenie odznieva pomerne rýchlo - za 12 až 60 hodín a nezanecháva trvalejšie zdravotné následky. Ojedinele však môže dôjsť k ťažkej dehydratácii pacienta, čo môže najmä u starších osôb, či ľudí vysilených inou chorobou, viesť až k smrti.

Vírus Norwalk bol po prvýkrát dokázaný v roku 1972 elektromikroskopickými skúmaniami potom, čo v Norwalku, Ohio (USA), došlo k prepuknutiu hnačkovitých ochorení. Inkubačná doba je 10 hodín až 3 dni. Vírus Norwalk (norovírus) sa vyskytuje na celom svete a je zodpovedný za väčšinu hnačkovitých ochorení nespôsobených baktériami.

Obzvlášť ohrození sú obyvatelia ako aj personál spoločenských zariadení. Dnes je známych približne 20 rôznych jeho genotypov.

„Na Slovensku diagnostikujeme norovírus ostatných 11 rokov. V rámci diferenciálnej diagnostiky hnačkových ochorení, kde sa predpokladá infekčný pôvod, sa totiž len postupne rozširovalo spektrum vyšetrovacích metód. Najprv to boli len bakteriálne metódy, ktoré boli založené na kultivácii baktérií na rôznych pôdach a tak sa potvrdzovala etiológia salmonelóz, šigelóz, kampylobakterióz, hnačiek spôsobených enteropatogénnymi E. coli a inými baktériami. Ostávala však veľká skupina hnačkových ochorení, ktorých pôvod bol neobjasnený, hoci klinický priebeh jasne napovedal, že sa tam jedná o infekčnú etiológiu (pôvod). Postupne sa zisťovalo čo môže byť príčinou týchto ochorení a vlastne zavedením nových metodík na dôkaz vírusových agens (pôvodca nákazy, príčina chorobného procesu), ktoré tak isto môžu spôsobiť hnačkové ochorenia, sa aj na Slovensku potvrdila prítomnosť norovírusov,“ konštatuje k téme MUDr. Morihladková.

Rotavírusy trápia deti, mávajú ťažký priebeh 

Podľa nej aj vo svete sú najčastejším pôvodcom vírusových hnačkových ochorení rotavírusy, ktoré postihujú hlavne detskú populáciu a majú aj závažný priebeh hlavne u detí do 2 rokov veku. Nasledujú norovírusy, ktoré spôsobujú klinicky podobné hnačkové ochorenia, ale viac postihujú dospelú populáciu.

Norovírusové infekcie sa vyskytujú počas celého roka, no v miernom klimatickom pásme, kde leží aj Slovensko, je pre ne typický výskyt v chladnom období roka. Prenos je klasický - prenášajú sa prehltnutím tohto vírusu, ktorý sa buď dostane do potraviny, ktorá už nie je ďalej tepelne spracovaná, ale najčastejší prenos u norovírusových, rotavírusových a adenovírusivých ochorení je kontakt s chorými osobami.

Podľa odborníkov je veľmi dôležitá, ale aj náročná dekontaminácia prostredia kde sa vírus usídli, bežnými dezinfekčnými prostriedkami. Na dezinfekciu rúk je nutné používať virucidné dezinfekčné prostriedky (hlavne s obsahom alkoholu). Dekontamináciu prostredia je treba robiť kontinuálne, pretože niekto z členov kolektívu môže ďalej vylučovať norovírus, aj keď už nemá zjavné klinické príznaky. Podľa odborníkov z toho jasne vyplýva aj spôsob zabránenia infekcie - dôsledná osobná hygiena, umývanie rúk pred jedlom a hygiena prostredia. Iná prekážka pre šírenie norovírusových ochorení zatiaľ neexistuje. 

Čítajte tiež: Najlepší a najefektívnejší domáci liek: Jeho sila vás dostane do kolien!

2016-01-12 19:00:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia