Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tichý zlodej kostí: O chorobe sa mnohí dozvedia až pri prvej zlomenine, ktorá môže byť smrteľná!

Nepodceňujte bolesti a zájdete za lekárom.
Nepodceňujte bolesti a zájdete za lekárom. (Zdroj: thinkstock.com)

Ponúknite svojim kostiam pevnosť – tak znie heslo tohtoročného Svetového dňa osteoporózy, ktorý si každoročne pripomíname 20. októbra. Od roku 1997 ho vyhlasuje Medzinárodná nadácia osteoporózy - International Osteoporosis Foundation (IOF).


Vďaka tomu sa verejnosť dozvedá viac o možnostiach prevencie, diagnostike a liečbe osteoporózy ako aj o ostatných metabolických ochoreniach kostí. 

Pre stavbu kostí v každom veku je dôležitý dostatočný príjem prírodného vápnika spolu s vitamínmi D3 a K2, ktoré pomáhajú vápnik smerovať a ukladať do kostí. Ak je ho v krvi dlhodobo nedostatok, telo si ho berie práve z kostí, čím rednú a stávajú sa krehkejšie. Následkom je osteopenia a následne osteoporóza.

Mnohí ani netušia, že trpia chorobou

Osteoporóza (rednutie kostí) je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom ubúda množstvo kostnej hmoty a vznikajú poruchy štruktúry kostí, čím sa zvyšuje riziko ich zlomenín. Nazýva sa aj tichý zlodej kostí, pretože pacienti aj celé roky netušia, že sa im odbúrava kostné tkanivo a o chorobe sa dozvedia väčšinou až pri prvej zlomenine, ktorá vo vyššom veku môže byť smrteľná. Kritickými obdobiami pre vznik osteoporózy sú najmä obdobie menopauzy a staroby.

Vznik a rozvoj osteoporózy sa dá do určitej miery ovplyvniť prevenciou, správnou výživou, pohybom a najmä dostatočným príjmom prírodného vápnika spolu s vitamínmi K2 a D3. 

Aká je situácia vo svete?

Osteoporózou je celosvetovo postihnutých vyše 200 miliónov ľudí. Na Slovensku je to približne 8 % obyvateľov, čiže viac ako 400 000 ľudí. Približne každá tretia žena a každý piaty muž nad 50 rokov mal zlomeninu v dôsledku osteoporózy. Každé tri sekundy si na svete niekto zlomí kosť v dôsledku osteoporózy. Náklady na liečbu zlomenín v dôsledku osteoporózy dosahujú len v štátoch Európskej únie vyše 37 biliónov € a predpoklad je, že do roku 2025 stúpnu o ďalších 25%.

Čítajte tiež: Prepichovať pľuzgiere? Pravda o bežnom odstraňovaní kožných poraneniach vás dostane!​

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9