Je ideálny čas na očkovanie proti chrípke: Pomôžu vám zdravotné poisťovne?

Nepodceňujte očkovanie proti chrípke, môže vám zachrániť život.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-19 19:00:00

Za najúčinnejšiu prevenciu proti chrípke sa považuje očkovanie. Zdravotné poisťovne potvrdili, že vakcíny podobne ako v minulých rokoch preplatia všetkým svojim poistencom aj nad rámec zákona.

Záujem o očkovanie zo strany Slovákov však býva každoročne nízky, vlani bolo zaočkovaných 4,6 percenta populácie. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30 percent.

Zdravotné poisťovne musia zo zákona očkovanie preplatiť deťom od troch do 12 rokov, ľudom starším ako 59 rokov a dispenzarizovaným pacientom s niektorými závažnými chronickými ochoreniami. Poisťovne však preplatia vakcíny v rámci benefitov pre poistencov aj nad rámec povinností.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa hradí vakcínu všetkým poistencom, ktorí nespĺňajú indikačné obmedzenie, ale prejavia záujem o očkovanie," potvrdila jej hovorkyňa Petra Balážová.

Za očkovanie neplatia ani poistenci súkromných zdravotných poisťovní.

"Od októbra do konca februára v rámci našich nadštandardných výhod kompletne preplatíme očkovanie proti chrípke. Poistencov zaočkuje všeobecný lekár, deti pediater," povedal PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Aj Union ZP uhradí prevenciu všetkým. "Vakcíny uhrádzame v plnej výške bez doplatku poistenca. Okrem toho uhrádzame lekárom výkon očkovania nad rámec kapitácie. Takže náš poistenec nič nedopláca," doplnila hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová.

Najvhodnejším časom na očkovanie sú mesiace október a november.

"Možno očkovať aj v ďalších zimných mesiacoch, dokonca aj v čase zvýšenej aktivity chrípky. Očkovaná osoba však môže ochorieť skôr, ako si stihne vytvoriť protilátky, čo trvá približne 10 až 14 dní," vysvetlila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Očkovanie podľa jej slov výrazne znižuje množstvo závažných prípadov i cirkuláciu vírusov chrípky v populácii.

"V odborných kruhoch je očkovanie považované za spoľahlivé, bezpečné a zároveň ide o najefektívnejší spôsob prevencie," doplnila.

Pre koho je najvhodnejšie?

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie predovšetkým tehotným ženám, deťom vo veku od šesť mesiacov do päť rokov, osobám 65-ročným a starším, osobám s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami, zdravotníckym pracovníkom.

​Antibiotiká neúčinkujú

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov, môžu sa pridružiť aj rôzne komplikácie. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov.

Čítajte tiež: Problém nie je v hladine zlého cholesterolu: Trápiť by nás malo niečo úplne iné!

2015-10-19 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia