Začína Týždeň proti rakovine: Toto je najlepšou prevenciou proti chorobe!

Spraviť jeden drep je najlepšia prevencia. Začína Týždeň proti rakovine.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-11 15:30:00

Liga proti rakovine (LPR) prichádza každý rok na jeseň s tradičnou kampaňou zameranou na prevenciu onkologických ochorení. Týždeň proti rakovine sa tentoraz začne v pondelok 12. októbra a vyvrcholí v piatok 16. októbra Dňom jabĺk.

 Motto kampane - rozhýbať sa! 

"Tohtoročnýt Týždeň proti rakovine bude na Slovensku charakteristický veľkou výzvou LPR na pohybovú aktivitu prospešnú pre zdravie. Aktivita má názov "Žabáky za zdravie". Ide o jednoduchý cvik - výskok z drepu, pri ktorom sa precvičuje celé telo. Okrem toho, že spevňuje svalstvo, má tiež pozitívny vplyv na metabolizmus človeka", priblížila kampaň novinárom výkonná riaditeľka LPR Eva Kováčová.

Zdôraznila, že cieľom Ligy proti rakovine je zdvihnúť ľudí zo stoličiek v škole, v práci, spred televízora a "rozoskákať" celé Slovensko. Cieľom je osloviť touto pohybovou aktivitou aj žiakov a študentov a mladých ľudí. 

"Novinkou Týždňa proti rakovine je tentoraz OnkOlympiáda. Jej účastníkmi - súťažiacimi budú onkologickí pacienti. Pilotný ročník tohto podujatia sa uskutoční v Lučenci v dňoch 14.-16. októbra. Onkologickí pacienti predvedú svoje schopnosti v štyroch športových disciplínach - boccia, stolný tenis, basketbal a futbal. Podujatie bude voľne prístupné i pre divákov," informovala Kováčová.

Čo robiť inak? Prezradí to kódex proti rakovine 

Prezidentka LPR Eva Siracká priblížila inovovaný Európsky kódex proti rakovine. Ako uviedla, je to už štvrtá verzia tohto dokumentu, ktorá obsahuje nové prvky a nové vedecké poznatky týkajúce sa zdravého spôsobu života a prevencie onkologických ochorení.

"Tento inovovaný dokument zahŕňa 12 spôsobov, ako znížiť riziko rakoviny. Je medzi nimi v prvom rade odporúčanie prestať fajčiť, pretože tento zlozvyk je hlavnou dokázanou príčinou rakoviny pľúc, ale zvyšuje aj riziko vzniku rakoviny pažeráka, hrtana, ústnej dutiny a iných ochorení. Ďalším rizikovým faktorom po fajčení je obezita, ktorá ovplyvňuje napríklad vznik rakoviny hrubého čreva, prsníka či maternice", zdôraznila Siracká.

Upozornila takisto na odporúčania, aby sa ľudia každý deň hýbali a obmedzili čas strávený sedením, zdravo sa stravovali a jedli veľa celozrnných potravín, strukovín, zeleniny a ovocia, vyhýbali sa sladeným nápojom a jedlám s vysokým obsahom tuku a cukru a obmedzili spotrebu červeného mäsa a soli, vyhýbali sa prílišnému slnečnému žiareniu a nepoužívali soláriá. 

V Európskom kódexe proti rakovine sa tiež konštatuje, že dojčenie znižuje riziko výskytu rakoviny u matky a odporúča ženám dojčiť svoje deti. Zároveň obsahuje upozornenie pre ženy, že substitučná hormonálna terapia zvyšuje riziko určitých typov rakoviny a je potrebné obmedziť jej používanie, uviedla Siracká.

Čítajte tiež: Nápoj, ktorý zatočí s jesennou chrípkou: Nebudete ho chcieť prestať piť!

2015-10-11 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia