Spánkové návyky pod drobnohľadom: vstávajú vidiečania skôr ako ľudia v mestách?

Prieskum ukázal zaujímavé spánkové návyky Slovákov. Kde sú najlepší "spáči":
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-12 15:30:00

Slováci a Slovenky spia denne v priemere sedem a štvrť hodiny. Ideálnych osem hodín spánku si dopraje 35 percent mužov a žien a necelá tretina spí sedem hodín.

Skutočne "do ružova“ sa vyspí iba 16 percent ľudí, ktorí spia deväť a viac hodín. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý sa uskutočnil na vzorke 1000 respondentov starších ako 18 rokov.

Kratší spánok majú väčšinou štyridsiatnici 

Muži spávajú o niečo kratšie ako ženy. Zatiaľ čo mužom stačí spať v priemere sedem hodín a deväť minút, ženy na načerpanie síl do nového dňa potrebujú v priemere o 14 minút dlhší spánokTridsaťosem percent Sloveniek si dopraje osemhodinový spánok. Tridsaťjeden percent mužov spí osem hodín a 33 percent z respondentov spí sedem hodín.

Z výsledkov prieskumu tiež vyplýva, že dĺžka spánku súvisí aj s vekom. Ľudia do 29 rokov v porovnaní s ostatnými vekovými kategóriami spia najdlhšie a každý štvrtý z nich potrebuje minimálne deväťhodinový spánok. So zvyšujúcim sa vekom sa potom priemerná dĺžka spánku skracuje.

Najmenej - sedem hodín a päť minút spia ľudia vo vekovej kategórii 40 až 49 rokov. Ľudia od 50 do 59 rokov spávajú zhruba sedem hodín a sedem minút. Každému štvrtému štyridsiatnikovi dokonca stačí šesťhodinový, prípadne kratší spánok.

Medzi vidiekom a mestom nie je rozdiel 

Aj napriek tomu, že v menších obciach začína zvyčajne pracovná doba o niečo skôr ako v mestách, na priemernej dĺžke spánku sa tento fakt neodráža. Ľudia na vidieku aj v mestách spia približne rovnako dlho. Rozdiel v priemernej dĺžke spánku dosahuje iba dvanásť minút, pričom najmenej spia ľudia z najväčších miest. Tých, ktorí spia deväť a viac hodín, je v malých obciach do 1000 obyvateľov približne 1,5-násobne viac ako vo veľkých mestách.

Najväčší "spáči“ sú podľa prieskumu v Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji. Na východe je dvojnásobne viac ľudí, ktorí spia v noci priemerne deväť a viac hodín ako napríklad v Bratislavskom kraji. V Bratislavskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji spia ľudia v priemere najmenej - sedem hodín a desať minút.

V Bratislavskom kraji spí takmer polovica ľudí práve odporúčaných osem hodín. Vzdelanie podľa prieskumu nemá výrazný vplyv na priemernú dĺžku spánku. Ale napríklad v porovnaní s vysokoškolsky vzdelanými ľuďmi je medzi obyvateľmi s nižším vzdelaním viac tých, ktorí spia šesť a menej hodín.

Čítajte tiež: Voda pred spaním vám môže zachrániť život: Neskutočné, čo vraj dokáže!

Fotogaléria

2015-09-12 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia