Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Epidemiológovia varujú: Budúci týždeň to vypukne, myslite na prevenciu!

S nástupom do škôl pribudne počet chorých detí.
S nástupom do škôl pribudne počet chorých detí. (Zdroj: thinkstock.com)

Mierny vzostup akútnych respiračných (ARO), ale pokles chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) je približne rovnaký, ako vývoj týchto ochorení v poslednom augustovom týždni v ostatných rokoch.

Chorých pribudne

Podľa skúseností však lekári aj epidemiológovia očakávajú nielen v súvislosti s počasím, ale hlavne nástupom detí do škôl a masovejšiemu návratu ľudí z dovoleniek, vyšší počet chorých. Tendenciu zvýšeného výskytu týchto ochorení práve koncom augusta a začiatkom septembra lekári aj epidemiológovia nepovažujú to za nič mimoriadne. Po relatívnej izolácii v domácom prostredí, na dovolenkách v horskom prostredí, či pri mori, nastáva totiž obdobie pobytu v kolektíve. Podľa analýz hlásení lekárov prvého kontaktu pre deti a mládež v 35. týždni stúpol- aj keď nie dramaticky, výskyt ARO o 7 percent, naopak výskyt CHPO klesol v medzitýždňovom porovnaní o polovicu.

V záujme čo najnižšej chorobnosti na začiatku školského roka nastáva teda dôležité obdobie na uskutočňovanie všetkých dostupných preventívnych opatrení. Zabránia vo veľkej miere prenosu pôvodcov najmä respiračných ochorení vrátane chrípky a chrípke podobných ochorení v kolektívnych zariadeniach, ale aj intenzívnejšie posilňujú celkovú odolnosť organizmu. Medzi tie najdôležitejšie patrí prijímanie a dochádzka len zdravých detí a zdravého personálu v detských a školských kolektívnych zariadeniach,“ zdôrazňuje vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici MUDr. Katarína Slotová.

Aká by mala byť prevencia?

Podľa jej slov svoju úlohu v prevencii týchto ochorení má každý - nielen samotní rodičia, ale aj učitelia a školskí pracovníci. Napríklad učitelia v školských i predškolských zariadeniach (keďže spomínané ochorenia sa prenášajú vzduchom) by nemali zabúdať na časté a účinné vetranie a to nielen počas prestávok, či vyučovania, ale  aj pri upratovaní a po skončení vyučovania.


Ako dlho budete žiť? Jednoduchý test predpovedá krutú pravdu, ako ste na tom fyzicky!


Pri upratovaní školských i predškolských zariadení je žiaduce každodenné odstraňovanie prachu, čistenie podláh a ostatných plôch vrátane radiátorov a kľučiek dverí navlhko s prísadou čistiaceho prostriedku. Učitelia i rodičia by mali venovať zvýšenú pozornosť dodržiavaniu zásad osobnej hygieny detí - v škole zabezpečiť dostatok jednorazových papierových utierok, v škole i doma dbať na umývanie rúk mydlom a používanie vlastných uterákov detí.

Je dôležité, aby si deti osvojili pravidelnosť v umývaní rúk mydlom a vodou minimálne 20 sekúnd po znečistení, napr. po použití WC, po kontakte so zvieraťom, pred jedlom, vždy po návrate domov, po pobyte vo verejnom dopravnom prostriedku a pod.

Zásady osobnej hygieny musí rovnako dodržiavať aj personál školských a predškolských zariadení. No a potom je tu aj výživa - pitný režim, pestrá strava s dostatkom ovocia a zeleniny je najlepším a najprirodzenejším zdrojom vitamínov. Dôležitý je aj dostatok spánku, pohyb na zdravom vzduchu, či otužovanie napr. striedavým sprchovaním teplou a studenou vodou, alebo pobytom v saune.

Chorobnosť na Slovensku

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, analýzou hlásení 51 percent pediatrov a 38 percent lekárov pre dospelých zistil, že v 35. kalendárnom týždni 2015 bolo hlásených 1503 akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť vyše 540 na 100-tisíc osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Z toho bolo 28 chrípke podobných  ochorení, čo predstavuje chorobnosť 10 na 100-tisíc osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najvyššia chorobnosť na rôzne akútne respiračné ochorenia je v okresoch Lučenec (238), ako aj v okresoch Rimavská Sobota ((197) Veľký Krtíš (161), Revúca (157),  Žarnovica (145) a Banská Bystrica (143).

Na chrípku ochorelo v tomto týždni najviac ľudí v okrese Lučenec. Z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO aj CHPO hlavne ekonomicky činné obyvateľstvo, deti vo vekovej skupine od 0 do 5 rokov  a deti základných škôl . Percento komplikácií z akútnych respiračných ochorení tentoraz predstavuje 3 percentá, najviac komplikácií – 4,8 percenta, je medzi seniormi. Vyskytlo sa 8 prípadov zápalu stredného ucha, 13 zápalov dutín a v 24 prípadoch aj zápaly pľúc.

Čítajte tiež: Odzvonilo kokosovému oleju? Tento zázrak spomaľuje nádorové bujnenie!

Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9