Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ochranu pred slnkom si zaslúži každý centimeter pokožky: Čo si vždy zabúdame natrieť?

Užívajte si letné radovánky v zdraví.
Užívajte si letné radovánky v zdraví. (Zdroj: Daylong)

„Korytnačí krk“ je pojem, o ktorom obzvlášť dámy počúvajú s nevôľou. Je to nemilosrdný detektor pravdy o skutočnom veku, ktorý neoklamete ani nánosom dekoratívnej kozmetiky na tvári, naopak, ešte naň ostrým kontrastom viac upozorníte.

Podľa štatistík je krk miestom, ktoré najčastejšie opomíname pri odličovaní, a inak to nie je ani pri nanášaní opaľovacích produktov. Nejde pritom len o estetický problém. Odborníci upozorňujú, že každý nechránený kúsok kože, hoci aj rozmerovo zanedbateľný, predstavuje zvýšené riziko výskytu melanómu či kožnej rakoviny.  

Klipkajte zdravo

Nepríjemným prekvapením po dni strávenom na slnku môžu byť poničené mihalnice a štípajúca koža okolo očí. Boli by ste povedali, že aj táto nenápadná časť tela je náchylná na spálenie?  Podľa MUDr. Kataríny Polákovej, CSc. je to jedno z kritických miest, kam sa s krémom nedostaneme – a doplácame na to.

„Ak idem plávať, zvyčajne nemám slnečné okuliare, možno ani plavecké. A odrazom slnečných lúčov od vody sa dávka žiarenia znásobí a môžem si výrazne poškodiť kožu nielen na tele, ale aj v oblasti mihalníc,“ hovorí lekárka.

Natierajte z každej strany

Nástrahou prímorských dovoleniek, ale aj jarných prechádzok v prírode, sú tiež nechránené bočné strany krku.

„Tie často končia spálené, najmä na jarnej lyžovačke. Ide o oblasť, kde sú tie najväčšie svaly, hýbače krku. A takisto na ušiach sa pri chronickom poškodení kože neraz dajú vidieť nepekné druhy kožnej rakoviny. Ušnica ako taká a celé ucho z vonkajšej strany, spredu i zozadu, by sa malo natierať,“ prízvukuje lekárka, ktorá sa počas svojej praxe neraz stretla s vážnymi dôsledkami zdanlivo banálneho zanedbania ochrany kože pred slnkom.

Mimo rizika

K najmenej ohrozeným miestam na tele patria vnútorné strany dlaní a chodidiel, a to z prozaického dôvodu.

„Dlane a chodidlá sú miesta, kde sa melanín, alebo kožný pigment, bežne nevyskytuje. Ťažko si opálime dlane a chodidlá. Veď aj u černocha môžete vidieť, že má ružové ruky.“

Navyše, v tomto prípade ochrana prebieha celkom necielene, pretože – ako podotýka lekárka – natierame sa dlaňami, takže časť prípravku sa do nich tak či tak vstrebe. 

Starostlivosť o najmenších

Samostatnou kapitolou je ochrana rizikových partií kože u najmenších. Tá si prirodzene vyžaduje zvýšenú pozornosť rodičov.

„Dobrou pomôckou je napríklad mäkká čiapočka,“ odporúča popredná slovenská dermatovenerologička.

„Tá má akoby plachtičku, ktorá chráni citlivé partie – uši, spodné a bočné strany krku. Trochu pripomína tropické helmy.“

Odev ale poskytuje len doplnkovú ochrannú funkciu. Základom je mať po ruke kvalitný fotoprotektívny prípravok, ideálne z lekárne. Aby ste mali istotu, že váš drobec je chránený celoplošne, môžete klasický opaľovací krém doplniť o špeciálnu tuhú tyčinku.

„Má špecifickú konzistenciu, príbuznú až paste, a vynikajúco sa hodí na pery, uši, oči a malé plochy. Nesteká a veľmi dobre drží,“ radí produktový manažér Mgr. Matej Majba.

Aby hlava nepálila, ani sa nemastila

Rednú vám vlasy? Pozor, aj pokožka hlavy si to zvykne „odskákať“ za našu nedbanlivosť a zabudnutý či pritenký klobúk.

„Muži, ale i ženy môžu mať problém s vypadávaním vlasov, majú preriedenú vrchnú vlasovú časť a ľahko u nich dochádza k spáleniu kože, lebo tá nie je prirodzene chránená dostatočným množstvom vlasov. Pohodlným a efektívnym riešením sú pre nich gély alebo spreje,“ vyzdvihuje odborník typy prípravkov, ktoré vďaka svojej jemnej konzistencii a rýchlemu vstrebávaniu zbytočne nemastia pokožku hlavy.  

Čítajte tiež: Detská pokožka bojuje so slnkom len pár minút: Pozrite sa, kedy je vaše dieťa ohrozené!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9