Kvalitu života môže zmeniť aj obyčajná žihľavka: Spravte si test na urtikáriu!

Urtikáriou trpel aspoň raz za život každý z nás. Nie každému však strpčuje život tak ako chronickým pacientom.
Zdroj: Tlačová správa
2015-06-24 19:30:00

Urtikária (žihľavka) je jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich ochorení kože v ambulanciách lekárov, patrí medzi 20 najčastejších dermatóz a odhaduje sa, že 20 – 30 % ľudí malo aspoň raz v živote akútnu urtikáriu.

Nepríjemné ochorenie sa prejavuje drobnými vyrážkami, ktoré síce nie sú hnisavé, ale svrbia a môžu sa zliať do máp. K prejavom urtikárie patria aj opuchy slizníc. 23% - 67% pacientov má počas ochorenia aj pupence aj angioedém, 29% - 65%  trpí iba pupencami, 1% - 13% pacientov trpí iba angioedémom. 8 % pacientov trpí príznakmi aj 25 rokov od diagnostikovania.

Dve veľké skupiny pacientov, ten istý problém

S touto chorobou sa stretne každý piaty obyvateľ, trpí ňou 1 % populácie v ktoromkoľvek čase. Môže zmiznúť do niekoľkých dní až týždňov.

Žihľavku delíme do dvoch veľkých skupín. Akútna urtikária trvá menej ako 6 týždňov, prejaviť sa môže ako reakcia na potraviny, lieky či cudzorodé látky. Chronická trvá viac ako 6 týždňov a tiež ju možno rozdeliť do dvoch skupín – na spontánnu a induktabilnú.

 „Pri akútnej urtikárii ide zväčša o alergickú reakciu. Dôležité však je, že pre chronickú žihľavku, okrem dĺžky trvania, je typické, že výsevy vyrážok (urtík) a opuch (angioedém) alebo obidva príznaky môžu byť vyvolané známymi alebo neznámymi príčinnými faktormi.“ hovorí dermatologička prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD. MHA, viceprezidentka Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti.

Žihľavka z pohľadu imunológa

„Urtikária, laicky známa ako žihľavka (koprivka), je poruchou fungovania imunitného systému,“ udáva imunoalergológ MUDr. Radovan Košturiak.

Pacient prechádza rôznymi, často pomerne náročnými vyšetreniami, hľadá sa príčina neustupujúcej žihľavky – alergén (chlad, peľ, chemikália, potravina, skrytá infekcia...), pričom sa často nedôjde k žiadnemu jednoznačnému výsledku. CSU je ochorením bez zjavnej etiológie, teda bez zjavnej príčiny ochorenia.

Kvalita života pacienta klesá

„CSU výrazne znižuje kvalitu života pacienta, nejde len o kozmetický problém. Pacient má citlivú pokožku, neustále svrbenie spôsobuje nepohodu, psychické strádanie,“ upozorňuje prof. M. Šimaljaková.

Svrbenie, bodanie a telesnú nepohodu sprevádza aj vizuálny problém. Ak sa žihľavka prejaví na viditeľných častiach tela, napríklad na tvári alebo končatinách, pacient neraz nechce ani vychádzať z tomu, červené fľaky, výsev alebo opuch spôsobujú viditeľné fyziognomické zmeny. Strach vyjsť pred druhých ľudí znamená pre pacienta izoláciu, pocit nespokojnosti, obavy zo zhoršenia stavu a stres, čo zasa zvyšuje intenzitu príznakov. 

Pacientky vedú

Štatisticky sa so žihľavkou stretne počas života približne každý piaty človek, pravda, v akútnej forme. V chronickej forme sa problém týka približne 50 tisíc Slovákov. Akútna žihľavka sa ako alergická reakcia objavuje v detstve a mladosti. Do chronickej formy prechádza najčastejšie u žien, pričom najviac postihnuté dlhodobou formou tohto ochorenia sú najmä ženy vo veku 25 – 45 rokov.

Biologická liečba

Pri prvých prejavoch urtikárie postupuje všeobecný lekár štandardne, pacientovi ponúkne ako formu pomoci klasické antihistminiká. Pokiaľ ide o alergickú reakciu, príznaky by do krátkeho času mali postupne vymiznúť. Ak však výsev neustupuje ani po šiestich týždňoch, ložiská nemiznú a prípadne sa presúvajú po tele, nejde o alergickú reakciu, ale o dlhodobý problém.

Progresívna starostlivosť o pacientov s CSU dnes spočíva vo využití modernej biologickej liečby, ktorá sa potvrdzuje ako účinná v úľave od príznakov CSU, hlavne svrbenia a opuchu. Keďže je však nákladná a jeden cyklus trvá šesť mesiacov, poisťovne podrobne skúmajú vhodnosť liečby pre každého pacienta. Princípom biologickej liečby je primárne zásah do imunitného systému za pomoci látok, ktoré sa bežne vyskytujú v našom tele. Biologická liečba sa využíva pri liečbe tohto ochorenia už aj na Slovensku.

Spravte si test na urtikáriu 

1.    Máte kožu vysypanú vyrážkami, ktoré svrbia, nehnisajú, môžu spôsobovať bodavú, pálivú bolesť?

  • Áno
  • Nie

2.    Ako dlho pretrvávajú tieto vaše príznaky?

  • Menej ako 6 týždňov
  • Viac ako 6 týždňov

Pokiaľ ste odpovedali pozitívne na prvú otázku a na druhú otázku menej ako šesť týždňov, môže ísť o akútnu urtikáriu (krátkodobú žihľavku), ktorá by mala odznieť po podaní antihistaminík, alebo sama od seba. Ak vyrážky nevymizli samé po niekoľkých dňoch alebo ich sprevádza aj opuch sliznice, kontaktujte svojho lekára.

Pokiaľ sa Vaše problémy nezlepšili ani po šiestich týždňoch a antihistaminikách, mali by ste určite navštíviť imuno - alergológa alebo kožného lekára  a poradiť sa o špecializovanej liečbe.

3.    Ak trvajú Vaše príznaky viac ako 6 týždňov, viete, čo vám ich spôsobuje?

  • Áno
  • Nie

V prípade, že viete, čo spôsobuje Vašu urtikáriu, ide pravdepodobne o špecifickú formu dlhotrvajúcej alergickej reakcie na podnet (napríklad chlad, niektoré potravinové alergény a pod.). Potvrdenie tejto alergickej reakcie si vyžaduje testy. Ak ani po testoch neviete, čo Vaše príznaky spôsobuje, ide pravdepodobne o chronickú spontánnu urtikáriu, ktorá si vyžaduje konzultácie s lekárom a nastavenie na liečbu.

Čítajte tiež: Populárne lieky môžu aj ublížiť: Vedľajšie účinky bežných tabletiek!

Fotogaléria

2015-06-24 19:30:00  |  Foto: tlačová správa   |  Zdroj: red, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia