Jednoduchý test odhalí, či ste v ohrození: Týka sa vás rakovina hrubého čreva?

Rakovina hrubého čreva a konečníka dávno nie je choroba seniorov. Postihnúť môže aj ľudí v produktívnom veku.
Zdroj: Thinkstock.com
2015-06-14 15:30:00

Rakovina hrubého čreva a konečníka stále častejšie postihuje aj štyridsiatnikov, ktorí síce liečenie zvládajú lepšie, priebeh rakoviny je agresívnejší. Celoplošné preventívne vyšetrenia sa nevykonávajú, ak je predpoklad, že sa u vás vyskytne, na základe testu môžete požiadať o bezplatnú kolonoskopiu.

 

Diagnóza nie len seniorov 

Každý rok pribudne na svete 1,2 milióna nových pacientov a pacientok s kolorektálnym karcinómom, ktorý je tretím najčastejším onkologickým ochorením. Rakovina hrubého čreva a konečníka ohrozuje najmä starších ľudí, lekári sa však čoraz častejšie stretávajú s prípadmi, keď túto chorobu, často už v pokročilom štádiu, diagnostikujú tridsiatnikom či štyridsiatnikom. 

Vďaka mladému veku síce znášajú intenzívnejšiu liečbu lepšie ako starší pacienti, rakovina však u nich často býva agresívnejšia. Na tlačovej konferencii občianskeho združenia, ktoré sa zaoberá rakovinou hrubého čreva a konečníka o tom informovali jeho prezidentka Jana Pifflová-Španková, moderátor Patrik Herman i onkológovia Tomáš Šálek a Andrea Cipková.

Na začiatku žiadne príznaky 

Väčšina mladých ľudí, ktorá po zistení diagnózy kontaktovala spomínané občianske združenie, dlho nepociťovala žiadne príznaky, až neskôr sa u nich objavila zvýšená teplota, slabosť, malátnosť, bledšie sfarbenie pokožky či pocit vyprahnutia. Ochorenie zasiahlo napríklad aj manžela moderátorky Lucie Forman Habancovej, ktorá sa pre zhoršený zdravotný stav partnera nemohla zúčastniť na konferencii. To, ako ich rodina bojuje s touto zákernou chorobou, však opísala v niekoľkominútovom videu.

"Manžel má 33 rokov, čo je vek, kedy by človeku ani vo sne nenapadlo, že ho môže prepadnúť takáto diagnóza. Od lekárov sme sa dozvedeli, že je to rakovina hrubého čreva, no už aj s metastázami do pečene, takže štvrté štádium ochorenia. Boli sme absolútne v šoku. Na jednej strane lekári povedali, že je dobré, že je mladý, lebo viac vydrží a môžu mu nasadiť intenzívnejšiu liečbu, no na druhej strane aj tá choroba je uňho agresívnejšia," opísala moderátorka.

Dôležitá je podpora  

"Snažím sa ho v liečbe všemožne podporiť. Každý jeden deň, čo tu človek môže byť, je veľmi dôležitý nielen pre jeho rodinu, ale aj pre samotného pacienta, lebo v dnešnej dobe je možné, že za týždne či mesiace medicína pokročí natoľko, že mu budú vedieť účinnejšie pomôcť," dodala Forman Habancová a zároveň vyzvala ľudí, aby nezabúdali na prevenciu a starali sa o svoje zdravie.   

"V dnešnej dobe sa všetci len za niečím naháňame, samý stres, práca, no v takýchto zlomových situáciách si človek uvedomí, že to zdravie je naozaj prvoradé," uzavrela. 

Nárok na bezplatnú kolonoskopiu iba ak sa potvrdí ohrozenie 

Kolorektálny karcinóm u mladých ľudí nie je natoľko bežný, aby sa vykonávali celoplošné preventívne vyšetrenia už v mladšom veku. Jedinou metódou prevencie dostupnou zdarma aj pre mladých je dotazník s názvom Otestujte si svoje riziko - Barcelonský protokol. Ten umožní odhaliť, či má človek familiárnu formu ochorenia a či je ohrozený už v mladom veku alebo nie. Ak sa riziko potvrdí, aj mladý človek má nárok na bezplatnú kolonoskopiu alebo test na skryté krvácanie do stolice.

Možnosti liečby kolorektálneho karcinómu sú u mladých pacientov rovnaké ako u starších. Rozdiel je v ich výkonnostnom stave, ktorý určuje, nakoľko agresívnu liečbu pacient zvládne. Výber liečby vždy závisí najmä od umiestnenia nádoru, jeho veľkosti a prítomnosti metastáz. Rovnako úspešnosť liečby a prognóza pacienta závisia najmä od štádia, v ktorom ochorenie diagnostikovali, od biologickej povahy nádoru, jeho agresivity a dostupnosti modernej liečby.

Čítajte tiež: Konzumujete pravidelne fast food? Nehrozí vám len pribratie! Čo sa ešte môže stať?

2015-06-14 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia