Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spravte prvý krok k zdravšiemu životnému štýlu práve na dovolenke: Tajomstvo štíhlej postavy odhalené!

Túžite po krásnej štíhlej postave, stavte na zdravé tuky! Zobraziť galériu (3)
Túžite po krásnej štíhlej postave, stavte na zdravé tuky! (Zdroj: thinkstock.com)

Leto je synonymom pre relax, odľahčené jedálne lístky a prímorské dovolenky. Slováci majú zvlášť v obľube stredomorské destinácie, ktorých národy sú pre našinca inšpiráciou, ako jesť zdravšie a cítiť sa fit do vysokého veku.

Ich tajomstvo dlhovekosti spočíva v súčinnosti viacerých faktorov – dostatok prirodzeného pohybu, rozumná skladba jedál pri stolovaní, nenáhlenie a omega-3 mastné kyseliny.

Stredomorské špeciality na tanieri dajú dovolenke pridanú hodnotu. Radšej sa nechajte uniesť vôňami a chuťami miestnych kuchýň, než lákadlami rýchleho občerstvenia, a to nielen kvôli gastronomickému zážitku, prostredníctvom ktorého sa vám otvorí srdce krajiny, ale najmä pre zdravie.

Veľkou chybou je, ak sa dovolenkári stravujú individuálne a namiesto kompletného obeda konzumujú prevažne jedlá z fastfoodov. Tieto sú zdrojom rizikových prepálených tukov a  transmastných kyselín,“ upozorňuje nutričná špecialistka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. a odporúča stredomorský typ stravovania, ktorý prospieva tráveniu i celkovému zdravotnému stavu.

Špecialistka MUDr. Alžbeta Béderová,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Naturamed Pharmaceuticals)
„Pre stredomorskú kuchyňu je typický dostatok zeleniny a ovocia, ktoré sú zdrojom celej škály ochranne pôsobiacich fytonutrientov. Vyniká tiež konzumom morských rýb, ktoré sú zdrojom esenciálnych polynenasýtených omega-3 mastných kyselín a navyše bývajú pripravené na kvalitnom olivovom oleji.“

Strava na dovolenke

A ako podľa odborníčky na výživu vyzerá plnohodnotné dovolenkové menu?

Ideálne sú pestré a sýte raňajky. Mali by pokryť 20 % celodenného príjmu energie a živín, a zabezpečiť energetickú potrebu na dopoludňajšie aktivity. Raňajky môžeme zahájiť čerstvou ovocnou šťavou, aby sa naštartovala činnosť tráviaceho traktu, tvorba tráviacich štiav a črevná peristaltika. Výborné je celozrnné pečivo, kvalitná nátierka – sardinková, tuniaková alebo avokádová, plátok kvalitnej šunky a bohatá zeleninová obloha. Vhodné sú aj kyslomliečne výrobky s cereáliami. Na desiatu volíme osviežujúce ovocie, ovocné šťavy  alebo ovocno-zeleninové smoothies. Obed je vhodné posunúť do popoludňajších hodín a na večeru odporúčam ľahké zeleninové jedlá s čerstvo pripravenou rybou s vysokým podielom omega-3 mastných kyselín.“


S týmto okamžite prestaňte: Túto chybu robia všetci pri používaní deodorantu!


Práve vôňa rýb mnohým z nás evokuje čas dovoleniek, no Slovensko ako vnútrozemská krajina už dlhodobo patrí k štátom s podpriemernou konzumáciou rybacích pokrmov, a to napriek tomu, že výskumy opakovane poukazujú na ich širokospektrálne priaznivé účinky na organizmus. Štvorročný vedecký výskum ukázal, že ľudia, ktorí pravidelne jedia stredomorskú stravu s vysokým podielom omega-3, sú psychicky vyrovnanejší, dožívajú sa vyššieho veku a znižujú riziko rakoviny i srdcovo-cievnych ochorení.

Stredomorské tradície v kuchyni

Zabudnite na novoročné predsavzatia, ktoré aj tak v prvý januárový týždeň porušíte! Práve leto je ten správny moment zlepšiť si životosprávu. Začnite tým, že stredomorské gastronomické tradície etablujete v slovenských domácnostiach. Nešetrite teda ovocím, zeleninou, strukovinami a obilninami, používajte olivový olej, skúste zvýšiť konzumáciu rýb.

„Slováci majú najviac v obľube lososa,“ hovorí šéfkuchár Andrej Saturi na margo ryby, zaujímavej práve kvôli vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín.

Druhá pomoc

Ak si nie ste istí, či ho zaraďujete do stravy v dostatočnom množstve, poistkou pre zaistenie optimálneho príjmu omega-3 sú kapsule z vysoko koncentrovaného rybieho oleja pochádzajúceho z nórskych lososov a spracované na základe 150-ročnej nórskej tradície a poznatkov.

Jedinečnosť nórskeho lososového oleja v kapsulách spočíva predovšetkým v jeho úplnej čerstvosti, vďaka čomu ho dokáže telo vstrebať až na 98 %. Pre porovnanie – efektivita vstrebávania omega-3 mastných kyselín z rastlinných zdrojov je nižšia, čo výrazne znižuje aj ich účinok na zdravie človeka.

Aj herečka Zuzana Vačková sa stará o svoje zdravie a má zabezpečený pravidelný prísun omega-3 mastných kyselín.
Zobraziť galériu (3)
Aj herečka Zuzana Vačková sa stará o svoje zdravie a má zabezpečený pravidelný prísun omega-3 mastných kyselín.  (Zdroj: Naturamed Pharmaceuticals)

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9