Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Roky ticho čaká, kým zákerne zaútočí: Nepredvídateľné ochorenie, ktoré napáda hlavne ženy!

Lupus sa dá liečiť dvoma spôsobmi. Napriek tomu sa pacienti úplného vyliečenia zatiaľ nedočkajú.
Lupus sa dá liečiť dvoma spôsobmi. Napriek tomu sa pacienti úplného vyliečenia zatiaľ nedočkajú. (Zdroj: thinsktock.com)

Lupusom trpí na svete viac ako 5 miliónov ľudí. Prejavuje sa začervenaním na tvári, najhorším príznakom je zlyhávanie orgánov. Diagnostika tohto ochorenia je náročná, pretože u každého pacienta sa môže prejavovať inak.

Nedeľa 10. máj patrí Svetovému dňu lupusu. Cieľom iniciatívy je upozorniť na problémy, s ktorými musia v každodennom živote zápasiť pacienti trpiaci týmto ochorením a ich blízki.

Ťažko ju diagnostikovať

Systémový lupus erythematosus (SLE) je porucha imunitného systému, pri ktorej obranné bunky organizmu namiesto ochrany proti cudzorodým látkam ako napríklad baktérie či vírusy, začínajú tvoriť protilátky proti vlastným bunkám a tkanivám. Ochorenie sa prejavuje začervenaním na tvári, ktoré formou pripomína tvar motýľa. Ten sa preto stal symbolom ochorenia po celom svete.

Ďalšie prejavy ochorenia sú rôzne. Môžu sa objavovať postupne, ale aj viaceré naraz. Pacient môže mať len niektoré z nich a počas trvania choroby sa prejavy môžu aj zmeniť. Z tohto dôvodu je často náročné lupus diagnostikovať.

„Medzi najčastejšie prejavy lupusu patrí únava, ktorá u pacientov neutícha ani po oddychu. Ďalšími prejavmi sú bolesti a opuchy kĺbov, svalov, pocit pálenia a rezania v očiach, kožné problémy, úzkosť, depresia, ale aj výrazné vypadávanie vlasov. V aktívnom štádiu ochorenia majú pacienti zvýšenú teplotu alebo sa môže objavovať Raynaudov syndróm, čiže zvýšená citlivosť a tuhnutie prstov, ktoré môžu blednúť alebo modrať," priblížil predseda Slovenskej reumatologickej spoločnosti Jozef Rovenský.

Okrem spomínaných prejavov medzi najzávažnejšie následky ochorenia patrí zlyhávanie postihnutých orgánov. 

Trpia hlavne ženy 

Lupusom v súčasnosti trpí viac ako päť miliónov ľudí po celom svete. Na Slovensku sa lieči približne tisícpäťsto pacientov. Ochorenie najčastejšie postihuje ženy vo veku od 15 do 40 rokov.

„Pacienti s lupusom niekedy dokážu vykonávať bežné aktivity bez väčších problémov, inokedy sa stáva, že na nich doľahne neznesiteľná únava a potrebujú pomoc blízkych. Stresové situácie, virózy, fyzická námaha, či dokonca aj ťažká strava môžu nečakane zhoršiť zdravotný stav pacienta a spôsobiť relaps,“ vysvetlila predsedníčka pacientskej organizácie Ligy proti reumatizmu - Klub Motýlik Zuzana Pionteková. 

Počas liečby je preto dôležitá úzka spolupráca s lekárom.

„Sú prípady, keď sa pacientky rozhodli vysadiť lieky alebo svojvoľne si prispôsobili liečbu, čo viedlo k vážnemu zhoršeniu ich zdravotného stavu, dokonca až k úmrtiu," upozornila Pionteková. 

Liečba zameraná na zápalovú reakciu

Na Slovensku sú dostupné dve formy liečby lupusu. Okrem štandardnej farmakologickej majú pacienti možnosť skúsiť aj biologickú liečbu, ktorá je zacielená priamo na zápalovú reakciu spôsobujúcu rozvoj ochorenia. Výhodou tejto formy je, že dokázateľne znižuje aktivitu lupusu aj v prípadoch, kde doterajšia liečba neviedla k dostatočnému potlačeniu prejavov a mala nežiaduce účinky. 

Čítajte tiež: Najčastejší zlozvyk, ktorého sa mnohí dopúšťajú: Tento návyk pri pití vody by ste mali okamžite zmeniť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9