Ebola postupne prekračuje ďalšie hranice: Prvý prípad v Taliansku!

Ebola sa dostala už do mnohých krajín v Európe.
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-25 20:30:00

Talianskeho lekára, ktorý mal v západoafrickej Sierre Leone pozitívne testy na ebolu, priviezlo dnes do vlasti vojenské lietadlo a následne ho v metropole Rím hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti. Informovala o tom agentúra DPA.

Lekár, ktorého totožnosť úrady chránia, je údajne päťdesiatnik a pochádza zo Sicílie. Do Sierry Leone pricestoval v polovici októbra a pracoval tam pre taliansku zdravotnícku charitatívnu organizáciu Pohotovosť. Muž ochorel v nedeľu 23. novembra.

Talianske médiá uviedli, že zatelefonoval svojim dvom dcéram, aby ich ohľadne svojho zdravotného stavu upokojil. Pacient je hospitalizovaný v Spallanzaniho nemocnici, ktorá vydá ešte dnes prvú oficiálnu správu o jeho stave.

"Situácia je pod kontrolou," uviedla pre noviny Il Messaggero talianska ministerka zdravotníctva Beatrice Lorenzinová a dodala, že prípad eboly bol podchytený skoro, preto je na uzdravenie lekára značná šanca.

Ministerka vylúčila možnosť, že na talianskom území sú nejaké ďalšie prípady eboly.

"Pacient nemal kontakt s lekármi ani so zdravotnými sestrami. A už vôbec nie s obyvateľstvom. Nehrozí nijaké nebezpečenstvo: Spallanzzaniho nemocnica je jedným z najlepších zdravotníckych stredísk v Európe," zdôraznila Lorenzinová.

Vyžiadala si už 5459 ľudských životov

Počet úmrtí na ebolu stúpol na 5459 z 15.351 prípadov ochorenia, zistených v ôsmich krajinách do konca 18. novembra. Informovala o tom dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Údaje ukázali 39 ďalších zaznamenaných úmrtí a 106 nových prípadov nákazy od poslednej bilancie WHO zo stredy 19. novembra.

"Prenos choroby je stále intenzívny v Guinei, Libérii a Sierre Leone," doplnila WHO, ktorá tak spomenula tri najhoršie postihnuté západoafrické krajiny, kde zaznamenali všetky najnovšie úmrtia okrem pätnástich.

Všetkých šesť známych prípadov eboly v Mali sa už skončilo úmrtím a v hlavnom meste Bamako monitorujú 327 ľudí, ktorí boli v kontakte s vírusom.

Kubánskeho lekára Félixa Báeza, prvého infikovaného ebolou, evakuovala WHO v noci nadnes zo Sierry Leone do Ženevy. Švajčiarski predstavitelia na tlačovej konferencii v ženevskej Univerzitnej nemocnici uviedli, že 43-ročný Báez sa nachádza v izolácii a je v stabilizovanom stave. Kubánskemu lekárovi podávajú experimentálny liek ZMapp, vyrábaný firmou Mapp Biopharmaceutical.

WHO dnes už skôr oficiálne oznámila koniec samostatnej epidémie eboly v Konžskej demokratickej republike (KDR), ktorá nesúvisí so súčasným rozsiahlym šírením ochorenia v štátoch západnej Afriky. Od augusta tohto roka sa na severovýchode stredoafrickej KDR nakazilo ebolou celkovo 66 ľudí, z ktorých 49 zomrelo.

WHO v súlade so svojimi predpismi dnes teda vyhlásila koniec lokálnej epidémie v provincii Équateur, keďže tam počas 42 dní (dvojnásobku inkubačnej doby eboly) nepribudli nijaké nové prípady ochorenia.

2014-11-25 20:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia