Zase máte nádchu? Skryté spúšťače, o ktorých ste nevedeli!

Nádchu môže spôsobiť aj puberta, menopauza či lieky!
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-08 19:00:00

Upchatý a plný nos či podráždená sliznica nemusia vždy ukazovať na obyčajnú infekčnú nádchu, ktorá patrí počas jesene medzi najčastejšie virózy. Vymenované sprievodné znaky môžu u človeka napríklad signalizovať aj stres, depresiu alebo sexuálne podráždenie. Lekári vtedy hovoria o emočnej nádche.

 

"Ak príznaky neprechádzajú do siedmich dní, treba navštíviť lekára, ktorý veľakrát zistí, že ide o prejav niečoho iného. Spúšťačom nádchy nie sú iba premnožené vírusy v ovzduší," uviedla Renáta Kučerová z Ušno-nosno-krčnej ambulancie pre deti a dospelých na bratislavských Kramároch.

Čo môže byť na vine?

Môžu ju spôsobiť i zmeny hormonálneho stavu ako puberta, tehotenstvo, menopauza či poruchy metabolizmu a odborníci jej dali prívlastok endokrinná. Chlad, slnko, námaha či chemické dráždidlá spôsobujú zase vazomotorickú nádchu.

Profesionálna nádcha prepukne u človeka na pracovisku, ktoré sa vyznačuje kontaktom zamestnanca s rôznymi dráždidlami. Pekárovi môže prekážať múka, stolárovi zase drevené piliny. Potravinová nádcha sa môže u človeka prejaviť pri konzumácii špecifických jedál, potravinách s farbivami či konzervačnými látkami.

Nádchu môže spôsobiť aj suchá sliznica alebo užívanie niektorých liekov.

"Nadmerná aplikácia nosových kvapiek a sprejov zapríčiní u užívateľa upchatý nos a zdurenú sliznicu, čím vzniká medikamentózna nádcha," upozornila Kučerová.

Nádcha môže vzniknúť aj podráždením organizmu peľovými, roztočovými, zvieracími či plesňovými alergénmi.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-10-08 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia