Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Život s ňou je neznesiteľný: Ako správne rozpoznať depresiu?

Ako správne rozpoznať depresiu? Zobraziť galériu (2)
Ako správne rozpoznať depresiu? (Zdroj: thinkstock.com)

Psychické ochorenia sú dnes na vzostupe. Jedným z najčastejších a najvážnejších ochorení je práve depresia. Depresia nie je len bežný smútok. Viete ako sa prejavuje? Ako sa lieči? Dá sa s týmto ochorením žiť?

Depresia ako taká

Naše duševné zdravie dnes ohrozuje stres, rýchly životný štýl, prepracovanosť, náročné vzťahy v rodinách alebo sociálna neistota. Ľudia niekedy nezvládnu tieto problémy a začne sa u nich prejavovať nejaká forma psychickej poruchy. Najčastejšie je to práve depresia.

Nie je hanbou trpieť takouto poruchou, ale je potrebné ju včas odhaliť a začať čo najskôr liečiť.

Depresia je psychická porucha trvalého charakteru s typickými príznakmi, ktorá je dobre liečiteľná, avšak doteraz nie úplne kompletne liečená. Mnoho pacientov sa však nelieči, či nevyhľadá včas lekára.  

Príznaky depresie

Depresia patrí medzi tzv. citové psychické poruchy a jej hlavnými príznakmi sú porucha nálady a anhedónia. Je to chronické ochorenie, ktoré sa musí liečiť a pomer výskytu u mužov a žien je 1:2.

Veľká depresívna porucha

Takzvaná veľká depresívna porucha je vôbec najčastejšou príčinou samovrážd spomedzi všetkých psychických ochorení. Nediagnostikovaná a neliečená depresia sa môže vážne zhoršovať. Môže viesť až k samovražde alebo spôsobovať človeku dlhoročné utrpenie.

Anhedónia alebo prečo ma nič neteší

Anhedónia je jednoducho povedané neschopnosť prežívať radosť. Tento príznak býva často medzi ľuďmi podceňovaný. Pravda je však taká, že anhedónia pacientovi výrazne zasahuje do vzťahov s okolím, rodinou, priateľmi, cíti sa nepochopený a často sa až úplne izoluje.

Čo nás čaká?

Predpokladá sa, že do roku 2020 bude depresii patriť druhá priečka v rebríčku najčastejších príčin úmrtí vo svete, a to hneď po ischemickej chorobe srdca. S ťažkou depresiou má skúsenosť až 17 % ľudí.

Podľa rôznych údajov sa depresia niekedy v živote vyskytla u 9 až 26 % žien a u 5 až 12 % mužov. Prvá depresia sa obyčajne objavuje okolo 40. roku života.

Nebuďme ľahostajní k ľuďom trpiacim depresiou!

Lekári dnes dokážu toto ochorenie účinne liečiť. Pacientom však často chýba podpora okolia, ktoré by ich povzbudilo, aby vyhľadali pomoc a nebáli sa hovoriť o svojom stave. Mnohokrát sa dokonca aj v rodine či u najbližších priateľov stretávajú s predsudkami či odmietaním. Zmeňme to!

Ing. Valentová, MUDr. Zelman, MUDr. Moťovský, PhD., MUDr. Vavrušová PhD. na tlačovej konferencii o depresii 30.9.2014 v Bratislave
Zobraziť galériu (2)
Ing. Valentová, MUDr. Zelman, MUDr. Moťovský, PhD., MUDr. Vavrušová PhD. na tlačovej konferencii o depresii 30.9.2014 v Bratislave  (Zdroj: red.)

Svetový deň duševného zdravia

Liga za duševné zdravie a Slovenská psychiatrická spoločnosť pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia umožní ľuďom prísť v určených termínoch do vybraných psychiatrických ambulancíí. Môžu sa dozvedieť viac o depresii,  jej príznakoch, či o pomoci príbuzným a priateľom s touto diagnózou. 

Konzultácie zadarmo

Počas týchto stretnutí účastníci podujatia budú môcť s odborníkmi konzultovať svoj stav,  či prísť spolu s členmi rodiny, ktorí potrebujú radu lekára. Návštevníci ambulancií budú môcť vyplniť aj dotazník o anhedónii a zistiť, aká  je  aktuálne  ich schopnosť prežívať potešenie v rôznych oblastiach života. Okrem odborníkov budú k dispozícii aj informačné brožúry o príznakoch depresie.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9