Čo zabíja väčšinu ľudí vo svete? Kvôli tomuto vyhasínajú ľudské životy!

Srdcové ochorenia nás najviac zabíjajú!
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-26 16:00:00

Kardiovaskulárne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí vo svete. Každoročne sú zodpovedné za 17,3 milióna predčasných úmrtí a predpokladá sa, že do roku 2030 sa tento počet zvýši až na 23 miliónov.

Vo väčšine prípadov sa však dá týmto ochoreniam predchádzať, a to ovplyvňovaním rizikových faktorov, akými sú napríklad fajčenie, nezdravé stravovanie a nedostatok pohybu.

Dôležitý je pohyb i životné prostredie

Prezident Slovenskej ligy Srdce srdcu Ján Lietava dnes na stretnutí s novinármi zdôraznil najmä dôležitosť pohybu, ktorého nedostatok veľmi škodí zdraviu. Súčasne upozornil, že významnú úlohu zohráva vytváranie zdravého životného prostredia a na túto skutočnosť je zameraná aj tohtoročná edukačná kampaň pri príležitosti Svetového dňa srdca 2014 (v piatok 26. septembra). Vyslovil sa za podporu iniciatív, ktoré môžu prispieť k zníženiu výskytu srdcovocievnych ochorení, napríklad zákaz fajčenia vo verejných parkoch, minimalizácia reklamy na tabakové výrobky a rýchle občerstvenie a lepší systém zdravotníctva.

Tohtoročný Svetový deň srdca a s ním súvisiace aktivity na Slovensku sa konajú pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku.

Hazard so zdravím

Aj keď na Slovensku každý druhý človek zomiera na srdcový infarkt či iné ochorenie srdca a ciev, ani táto skutočnosť neodrádza ľudí od hazardovania so zdravím. Ako konštatoval doc. Lietava, veľmi zlá je na Slovensku situácia, pokiaľ ide o fajčenie a neaktivitu. Veľký nedostatok pohybu majú už malé deti do šesť rokov, ktoré podľa štatistík sedia až štyri hodiny denne pri počítači, staršie deti aj šesť hodín. Pritom pohyb a cvičenie sú veľmi potrebné tak u detí a mládeže, ako aj u dospelých a starších ľudí, cvičenie však musí byť prispôsobené veku. Pohyb a cvičenie znižujú cholesterol a tuky v krvi, veľmi dobre vplývajú na srdce, prospievajú aj diabetikom. "Môžeme aj hladovať, pokiaľ sa nebudeme hýbať, neschudneme," zdôraznil Lietava.

Prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti (SKS) Iveta Šimková z Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity a Národného ústavu srdcových chorôb (NÚSCH) na tlačovej besede uviedla, že hlavným poslaním SKS je znižovanie ťarchy kardiovaskulárnych ochorení na Slovensku. Medzi priority tejto spoločnosti patrí vzdelávanie zdravotníkov, občanov a pacientov. Informovala prítomných o výskyte a možnostiach liečby chlopňových chýb. Výskyt týchto ochorení rastie po dosiahnutí 50 rokov veku, ale najmä vo veku nad 60 a nad 75 rokov. Aortálna stenóza je najčastejšou chlopňovou chybou u jedincov nad 75 rokov veku.

Hypertenzia

Ako upozornil predseda správnej rady Slovenskej nadácie srdca Ján Murín z I. Internej kliniky Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava, vážnym rizikovým faktorom je hypertenzia, ktorá môže byť často príčinou úmrtia. Približne dve tretiny ľudí sa u nás liečia na hypertenziu, stáva sa však, že títo pacienti lieky neužívajú disciplinovane a pravidelne. Poukázal takisto na rastúci výskyt obezity, a fajčenie u žien a mladých dievčat.

Familiárna hypercholesterolémia

O familiárnej hypercholesterolémii - keď sa v rodinách u niektorých členov vyskytuje vysoký cholesterol už od narodenia - hovorila Katarína Rašlová, vedúca Národného referenčného centra pre familiárne hyperlipoproteinémie na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave. Ide o dedičné ochorenie, ktoré, ak sa nelieči, je spojené s oveľa vyšším rizikom infarktu v mladšom veku ako u bežnej populácie. Pre pacientov s týmto ochorením sú statíny liekmi prvej voľby. Vo vývoji sú veľmi perspektívne lieky, ktoré pomôžu zvládnuť závažné formy tohto ochorenia, informovala Rašlová.

2014-09-26 16:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia