Jedna z najstarších a najviac nákazlivých chorôb: Stále ide o zdravotnícky problém!

Besnota je nebezpečné smrteľné vírusové ochorenie.
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-28 16:00:00

Cieľom podujatí, ktoré sa organizujú pri príležitosti Svetového dňa besnoty pripadajúceho na 28. septembra, je upriamiť pozornosť verejnosti na skutočnosť, že ešte stále ide o pomerne rozsiahly zdravotnícky problém.

Spoločne proti besnote

Ďalším cieľom tohto dňa je zdôrazniť, že existujú preventívne opatrenia, ktorými sa dá besnota eliminovať. A to jej odstraňovaním v zvieracom prostredí. Témou Svetového dňa besnoty v roku 2014 je "Spoločne proti besnote".

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá sa sponzorsky spolupodieľa na podujatiach v rámci Svetového dňa besnoty už v minulosti informovala, že akcie majú obyvateľstvo priviesť k lepšiemu poznaniu následkov besnoty, možnostiam jej predchádzania, očkovania a spôsobov odstraňovania ochorenia na ľuďoch a zvieratách.

Postihuje osoby najmä v Ázii a Afrike

Podľa WHO ročne podľahne besnote vo svete okolo 55.000 osôb. Asi desať miliónov ľudí najmä v Ázii a Afrike dostane vakcínu proti besnote, keď ich pohryzie zviera, najčastejšie pes.

V prípade, ak človeka pohryzie zviera podozrivé na besnotu, je potrebné, aby postihnutý dostal čím skôr očkovaciu látku a predišlo sa ochoreniu.

Ako sa prejavuje?

Besnota je infekčné ochorenie vírusového pôvodu. Ide o akútne ochorenie zvierat prenosné na človeka. Vírus besnoty sa v mieste poranenia (uhryznutím, poškriabaním alebo inak) zvieraťom šíri nervami do centrálneho nervového systému. Prejavuje sa horúčkou, bolesťami hlavy, slabosťou, svrbením a bolestivosťou v rane. Liečba je podporná, ochorenie sa končieva aj smrťou. Zdrojom sú choré zvieratá - mačky, psy, líšky, vlky.

2014-09-28 16:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia