Konečne bude poriadok v poplatkoch: Tieto zmeny nás čakajú u lekára!

V poplatkoch u lekára bude onedlho poriadok!
Zdroj: profimedia.sk
2014-09-17 18:00:00

Vypísanie receptu, potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení, objednanie na prednostné vyšetrenie, ak lekár pacientovi nedá termín do piatich dní - v týchto prípadoch by lekári v ambulanciách už čoskoro nemali vyberať poplatky.

Ministerstvo zdravotníctva predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zmeny v poplatkoch. Sľubuje si od nich zavedenie jednoznačných pravidiel.

Ministerstvo zmeny avizovalo už začiatkom leta. Šéfka rezortu Zuzana Zvolenská (nominantka Smer-SD) vtedy poukázala na to, že doterajší systém poplatkov nejasne stanovuje, za čo pacient môže a musí platiť. Mali sa tak stávať prípady, že pacienti platili za poskytnutie mobilu na lekára, vystavenie receptu bez čakania, objednanie na vyšetrenie formou e-mailu, komfort pri čakaní, čo znamenalo vodu a plastové poháre a ďalšie.

Vyšetrenie bez poplatkov

Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne.

"Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu," vysvetlila riaditeľka komunikačného odboru ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Výška poplatkov je na lekároch

Zoznam takýchto výkonov možno násť v nariadení vlády 777/2004. Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky im budú schvaľovať samosprávne kraje.

"MZ SR pristúpilo k tomuto kroku na základe mnohých podnetov od občanov, ktorí dlhodobo poukazovali na nedostatky v súvislosti s vyberaním poplatkov a doplatkov zo strany poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," povedala Čižmáriková.

Pri príprave koncepcie ministerstvo spolupracovalo so zástupcami lekárov, dôchodcov aj pacientov.

"Výsledkom je kompromisné riešenie, ktoré ochráni pacienta a zároveň neobmedzí ekonomickú činnosť ambulantných lekárov," uzavrela.

2014-09-17 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia