Smrteľný vírus ebola by sa mohol dostať do Česka: Je na to pripravené?

Česko je na vírus ebola pripravené. (ilustračný obrázok)
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-05 18:00:00

Hlavný hygienik ČR Vladimír Valenta sa v pondelok snažil upokojiť verejnosť, znepokojenú správami o šírení vírusového ochorenia ebola, ktoré sa vyskytuje v Afrike.

Ako ubezpečil, v Európe nie je teraz zaznamenaný ani jediný prípad tejto smrteľnej choroby a riziko jej zavlečenia do ČR je naozaj malé. Píše o tom dnes spravodajský server Novinky.cz.

"Česku nehrozí žiadne masívne šírenie eboly. Hrozí však možné individuálne zavlečenie pri návrate niekoho, kto bol v danej oblasti v kontakte s chorým, či už ako turista, alebo humanitárny pracovník. Štát je na tieto prípady už od vlaňajška detailne pripravený," povedal pre denník Právo Valenta.

Zdôraznil, že šírenie paniky je neopodstatnené.

Liek neexistuje

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Nie je proti nej nijaký liek ani vakcína, takže úmrtnosť na ňu je vysoká. Ebola sa nešíri vzduchom, ale sekrétmi, napríklad slinami či potom.

Inkubačná doba je tri týždne - ak teda pacient príde do ČR z Afriky, kde sa pohyboval v blízkosti zasiahnutej oblasti a pozoruje na sebe príznaky zhodné s chrípkou, mal by okamžite navštíviť svojho lekára a oboznámiť ho so svojou situáciou.

Ako by sa mohol vírus dostať do ČR?

Ebola by sa do ČR mohla dostať najmä cez letisko Václava Havla v Prahe, ale aj cez medzinárodné rýchlikové spoje či diaľkové autobusy, v ktorých by cestovali nakazení ľudia.

Na všetkých domácich letiskách a staniciach budú preto cestujúcim v najbližších dňoch k dispozícii letáčiky s opisom príznakov eboly a s radami, na koho sa obrátiť.

Napríklad kapitán lietadla je povinný informovať Riadenie letovej prevádzky, ak sa v lietadle objavil pacient s vysokou horúčkou a ďalšími príznakmi podobnými chrípke. Po pristátí by takého pacienta ihneď izolovali a v špeciálnom boxe previezli záchrannou službou do pražskej Nemocnice Na Bulovke, uviedol podrobnosti o opatreniach hlavný hygienik Valenta.

Pomôže starostlivosť o verejné zdravie

Najnovšia nákaza vypukla vo februári v Guinei a rozšírila sa aj do Sierry Leone a Libérie. Zatiaľ na ňu zomrelo okolo 730 obetí.

Receptom na zastavenie eboly je podľa amerického odborníka Thomasa Friedena "stará známa starostlivosť o verejné zdravie". To znamená, že treba nájsť pacientov, poskytnúť im starostlivosť, vyhľadať tých, s ktorými sa stýkali, a šíriť medzi verejnosťou osvetu.

2014-08-05 18:00:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia