Únik moču sa netýka len starších ľudí: Trpieť ním môžete, aj keď ste zdraví!

Inkontinencia je nepríjemné ochorenie, kvôli ktorému môžete stráviť na záchode viac času ako je normálne.
Zdroj: thinkstock.com
2014-06-24 20:00:00

Problém úniku moču sa často spája výhradne so starobou a staršími ľuďmi všeobecne, podľa odborníkov je to však omyl. Môže totiž postihovať ženy, mužov aj deti rôzneho veku.

Na to, že inkontinencia je vážnym ochorením postihujúcim množstvo ľudí bez ohľadu na vek a pohlavie, poukazuje aj Martin Romančík, urológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava.

"Nechceným únikom moču trpia často aj inak zdraví pacienti z rôznych dôvodov, ale napríklad aj ženy v súvislosti s pôrodom," upozornil Romančík na dnešnom osvetovom podujatí v rámci Svetového týždňa kontinencie.

Čo ju môže ovplyvniť?

Ako dodal, pohyb, udržiavanie telesnej hmotnosti v norme alebo vylúčenie fajčenia môžu zásadne ovplyvniť nástup tohto problému. Inkontinenciou moču trpí štvrtina ľudí starších ako 60 rokov. Tento problém trápi viac ženy ako mužov.

Len necelých 40 percent ľudí sa zverí svojmu lekárovi s tým, že trpia únikom moču, vyplynulo z prieskumov medzinárodnej organizácie International Continence Society. A to aj napriek tomu, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila inkontinenciu na zoznam chorôb už v roku 2003. Dodnes sa však v mnohých prípadoch mylne považuje len za sprievodný príznak iných ochorení.

Svetový týždeň kontinencie

Každoročne je Svetovému týždňu kontinencie vždy vyhradený posledný týždeň v júni, pričom tento rok sa začal dnes. Úlohou seminárov a aktivít, ktoré sa počas neho konajú, je predovšetkým osveta a zvýšenie povedomia o tomto ochorení, ktoré je i v dnešných dňoch do vysokej miery tabuizované. Informácie poskytla Andrea Strmeňová zo Supreme Communication.

2014-06-24 20:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia