Nebezpečné výrobky na Slovensku: Tieto ihneď prestaňte používať!

Nebezpečná kozmetika na našom trhu.
Zdroj: thinkstock.com
2014-06-20 16:30:00

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX).

 

Vyskytujú sa aj na Slovensku

Je možné, že sa vyskytujú aj na Slovensku. Štyri hlásenia sa týkajú krémov na bielenie pokožky. Jedným z nich je Naturel cream, značky H20 JOURS z Talianska. V ňom sa zistila prítomnosť látky clobetasol propionate, ktorá patrí medzi glukokortikoidy. Tie sú na európskom zozname zakázaných látok v kozmetických výrobkoch.     

Krémy na bielenie pokožky

  • Podobne je na tom CREME DE TEINT A LA CAROTENE značky AKAGNI. Krajina pôvodu ani výrobca nie sú uvedené. Obsahuje hydrochinón, ktorý nesmie byť zložkou kozmetických výrobkov. Je to látka, ktorá je určená na profesionálne použitie a môže sa používať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.      
  • V kréme Skin light carrot, značky RODIS z Talianska sa zistila prítomnosť látky clobetasol propionate, ktorá patrí medzi glukokortikoidy.      
  • Rovnaká látka sa nachádza v kréme TRONG Cream, značky MD, taktiež z Talianska, od výrobcu ESAPHARMA srl, Pharmaceutical Laboratory Via A. De Gasperi, 13 20066 MELZO (Milan).      

Krém na ruky

Posledným je krém na ruky Trixo-lind pure, značky B. Braun zo Švajčiarska, od výrobcu B. Braun Medical AG, 6204 Sempach. Zistila sa v ňom prítomnosť nepovoleného patogénnemu mikroorganizmu Pseudomonas aeruginosa. Tento patogén môže spôsobiť veľké množstvo infekcií, ako sú abscesy či zápaly stredného ucha.      

2014-06-20 16:30:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: tasr.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia