Kliešťová encefalitída: Pozrite sa, koľko ľudí sa nakazilo vlani!

Niektoré kliešte sú infikované, môže vás nakaziť nebezpečnou chorobou!
Zdroj: thinkstock.com
2014-05-20 18:45:00

Spolu 162 prípadov kliešťovej encefalitídy, čo je takmer 59-percentný medziročný nárast zaznamenali vlani lekári na Slovensku. Oproti päťročnému priemeru je to dokonca až o 77 percent prípadov viac.

Uviedla to hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Najviac v Trenčianskom kraji

Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trenčianskom (65 prípadov) a v Žilinskom kraji (44 prípadov), ale aj v Banskobystrickom kraji, kde epidemiológovia zachytili 23 prípadov tejto nebezpečnej choroby.

V tomto roku bolo napriek len začínajúcej kliešťovej sezóne hlásených 13 prípadov kliešťovej encefalitídy," konštatovala vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová.

Štyri prípady boli z Trenčianskeho, Žilinského a Nitrianskeho kraja a jeden prípad z Prešovského kraja.

Nájdete ho takmer všade

Tento článkonožec sa vyskytuje takmer všade na našom území do nadmorskej výšky okolo osemsto metrov a vďaka klimatickým zmenám sa šplhá stále vyššie až do 900 metrov nad morom. Darí sa mu v listnatých aj zmiešaných lesoch, parkoch, lesoparkoch, na cintorínoch, dokonca priamo v mestskej zeleni. Výnimka sú len vysokohorské oblasti, obrábané polia a vodné plochy.

Nebezpečný môže byť v prípade kliešťa aj tento rok, keďže uplynulá zima, ktorá bola takmer bez snehu a mrazov, dovolila prežiť v prírode nielen na Slovensku veľkému množstvu hmyzu, prenášajúcemu nebezpečné choroby, ale aj kliešťovi, ktorému neprekáža ani súčasné mokré počasie a hojne sa vyskytuje v tráve, nízkych porastoch vidieckych a mestských lokalít.

Preventívne aktivity u nás

Zvýšené nebezpečenstvo chorôb, ktoré môžu infikované kliešte prenášať na človeka (okrem kliešťovej encefalitídy je to napríklad aj lymská borelióza), vedie aj slovenské verejné zdravotníctvo k zvýšenému počtu preventívnych aktivít. V týchto dňoch vydal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v spolupráci s Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb informačné letáky pre cieľovú skupinu detí a dospelých s tematikou Ako sa chrániť pred kliešťom a ochoreniami ním prenášanými. Medzi základnými sú informácie čo vlastne kliešť je, ako sa vyvíja, kde sa najčastejšie vyskytuje až po pokyny ako sa pred ním chrániť, ako ho správne odstrániť, a aké sú príznaky najčastejších ochorení prenášaných kliešťami.

Informačné letáky sa distribuujú na všetky RÚVZ v SR, vedúcim hygienikom rezortov dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, obrany, vnútra, samosprávnym krajo

m, základným aj materským školám, školám v prírode, centrám voľného času, ako aj inštitúciám, pôsobiacim v oblasti turizmu.

Ako na záver uviedla hovorkyňa banskobystrického RÚVZ, proti kliešťovej encefalitíde sa dá očkovať.  Ostatné ochorenia spôsobené kliešťami sú preventabilné len tým, že sa po pobyte v prírode, hlavne vo vysokej tráve prezeráme, odstránime si kliešte a v prípade, že v nejakom inkubačnom čase začneme pociťovať príznaky podobné chrípkovým, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

2014-05-20 18:45:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia