Krutá realita na Slovensku: Množstvo detí do 14 rokov nenavštívilo zubára!

Množstvo detí nevidelo zubára do svojich 14 rokov!
Zdroj: photl.com
2014-03-20 20:00:00

Až 35 percent detí vo veku do 14 rokov ani raz za život nenavštívilo zubného lekára. Týmto varovaním otvoril prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Ján Gašič tlačovú konferenciu pri príležitosti Svetového dňa ústneho zdravia.

S tohtoročným heslom „Oslava zdravého úsmevu“ pripadol na 20. marca.

Ústne zdravie je všade

Cieľom svetového dňa ústneho zdravia je zvýšiť povedomie o ústnom zdraví u jednotlivcov, rodín, komunít a vlády a pomôcť redukovať globálne následky ochorení ústnej dutiny.

Ústne zdravie je prítomné všade v našom živote, keď sa smejeme, rozprávame, jeme, bozkávame sa, pískame, alebo spievame. To je dôvod, prečo existuje Svetový deň ústneho zdravia – aby nám pripomenul jeho význam. Tento rok je to ochrana zubov a úst populácie počas celého života od detstva do dospelosti,“ priblížila hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre zubné lekárstvo Neda Markovská.

Chcú deti vzdelávať o ústnej hygiene

Slovenská komora zubných lekárov sa už niekoľko rokov usiluje, aby sa edukácia spojená s ústnou hygienou dostala do vyučovacieho procesu v materských školách a pokračovalo sa ňou aj na základných školách. Podľa Markovskej je dnes pomerne náročné zistiť, koľko je na Slovensku škôl, podporujúcich zdravie.

„V rámci vyučovania využívame všetky možné predmety, ktoré môžeme využiť v prospech zdravia dieťa, či už je to prírodoveda, vlastiveda, čítanie alebo matematika. Šikovný učiteľ dokáže túto problematiku zakomponovať do hociktorého vyučovacieho predmetu na škole,“ priblížila riaditeľka Základnej školy na Mierovej ulici v Bratislave Renáta Križková, kde sa dnes uskutočnila vzorová hodina pre žiakov druhého ročníka.

Problémom je prevencia

Podľa Gašiča je najvážnejším problémom ústneho zdravia zanedbaná prevencia.

Prevencia je najlacnejším spôsobom liečby, pretože keď je kvalitná prevencia, nie je potrebná žiadna liečba, ktorá je v stomatológií veľmi drahá. Základom prevencie je edukácia,“ zdôraznil Gašič.

Markovská vidí najväčší problém, že viac ako jedna tretina detí vo veku do 14 rokov nikdy nenavštívila zubného lekára, v rodičoch.

„Už deti od jedného roku života by mali začať navštevovať stomatológa,“ zdôraznila Markovská.

Ochorenia v ústnej dutine

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že až 90 percent svetovej populácie je počas života postihnutých niektorým z ochorení v ústnej dutine. Netýka sa to len zubného kazu či ochorenia parodontu, straty zubov, ale tiež rakoviny ústnej dutiny. Tento druh rakoviny je ôsmou najčastejšie sa vyskytujúcou formou rakoviny na svete a jej liečba je jedna z najdrahších. Riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny je 15-krát vyššie, ak dospelý človek fajčí a konzumuje nadmerné množstvo alkoholu.

Pôvodne Svetový deň ústneho zdravia pripadal na 12. septembra. V roku 2012 však na Svetovom kongrese zubných lekárov v Hongkongu odhlasovali, že tento deň bude každoročne pripadať na 20. marec. Medzinárodná federácia zubných lekárov zvolila tento deň z troch dôvodov – deti majú 20 mliečnych zubov, seniori by mali mať na sklonku života 20 zubov a keď sa dátum napíše americkým spôsobom -  3/20 – evokuje to počet zubov dospelého človeka 32, pričom počet kazov by mal byť nula.

2014-03-20 20:00:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: TASR, red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia