Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ohrozené je zdravie Slovákov i Čechov: V lekárňach chýba dôležitý liek

V lekárni chýbajú niektoré lieky.
V lekárni chýbajú niektoré lieky. (Zdroj: SITA)

Liek pre epileptikov Lyrica mizne nielen zo slovenského trhu, ale aj z českého. Na jeho nedostatok už viackrát upozornila Slovenská lekárnická komora (SLeK), Štátny ústav pre kontrolu liečiv musel zase zakázať jeho plánovaný vývoz.

Aj jeho výrobca, spoločnosť Pfizer, potvrdzuje, že napriek dovozu s rezervou dostáva hlásenia o jeho nedostupnosti.

Lekárnici vlani v novembri upozornili, že v slovenských lekárňach chýbajú desiatky liekov. Ukázalo sa, že v prípade niektorých dochádzalo aj k falošnému predpisovaniu. Lekárnická komora dala na zoznam vyše 170 liekov. Ministerstvo zdravotníctva problém s nedostupnosťou odmietlo a lekárnikov obvinilo zo šírenia poplašnej správy, tí však trvali na tom, že lieky pre pacientov nie sú.

Ktorý liek je ťažko zohnať?

Medzi spomínanými liekmi bol aj liek Lyrica. Ten sa používa na liečbu epilepsie, neuropatickej bolesti a generalizovanej úzkostnej poruchy u dospelých. Ide o liek, ktorého vývoz vlani za hranice Štátny ústav pre kontrolu liečiv zakázal historicky ako prvého. Podľa šéfa Sekcie farmácie a liekovej politiky Ministerstva zdravotníctva SR Adama Hlôšku sa jeho vývoz zakázal už aj tento rok v januári. Lekárnici aj vtedy opätovne upozorňovali, že majú problém ho zohnať.

Chýba aj v Česku

Český denník Mladá fronta DNES pre pár dňami informoval, že Lyrica chýba aj v českých lekárňach. Dôvodom má byť reexport liekov. V susednom Nemecku stojí napríklad jedno balenie lieku, ktorý sa používa aj ako antidepresívum, asi desaťnásobne viac. Denník poukázal, že počet vyvezených liekov z Česka narastá. Ročne má ísť o lieky asi za päť miliárd českých korún, ktoré sa majú v zahraničí predať za trojnásobok.

"Do distribučnej siete dodávame naše lieky v množstve balení a v časových intervaloch, ktoré zodpovedajú potrebám pacientov v SR. Množstvo dodávaných balení je ešte navýšené o dostatočnú rezervu (20 - 30 % balení)," povedal hovorca zastúpenia Pfizeru v SR Pavol Adamkov.

Firma vidí za zhoršenou dostupnosťou zvýšený reexport lieku do zahraničia.

Adamkov pripomína, že farmaceutické spoločnosti nemôžu ovplyvniť čo sa stane s liekmi potom, ako sú dodané do držania a vlastníctva distribútora a následne do lekárne.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9