Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Semená konopy siatej ako omamné látky? Onedlho to bude minulosťou

Semená konopy siatej majú vypadnúť zo zoznamu omamných látok.
Semená konopy siatej majú vypadnúť zo zoznamu omamných látok. (Zdroj: profimedia.sk)

Semená konopy siatej nebudú od 15. marca zaradené medzi omamné látky. Na podnet ministerstva pôdohospodárstva majú vypadnúť zo zoznamu omamných látok.

Ministerstvo zdravotníctva ich v novele zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú dnes 142 hlasmi schválili poslanci NR SR, vyňalo na podnet ministerstva pôdohospodárstva z I. skupiny omamných látok.

Rastliny odrody konopy siatej budú podliehať rovnakej právnej úprave ako doposiaľ, ale vyňaté budú zo skupiny omamných látok jej semená. Podľa ministerstva totiž semená konopy siatej neobsahujú kanabinoidy, a preto nie je potrebné, aby podliehali kontrolným opatreniam. Opatrenie sa po pripomienke ministerstva pôdohospodárstva týka aj ich spracovania.

Čo pribudne do zoznamu?

Na druhej strane do zoznamu pribudne osem nových látok, ako napríklad bufedrón, desoxypipradrol či 4-metylamfetamín. Zároveň dôjde k preradeniu psychotropnej látky GBH z III. do II. skupiny omamných látok, čím ministerstvo reaguje na rezolúcie OSN. Lieky s obsahom tohto liečiva sa tak budú predpisovať na lekárske predpisy s modrým pruhom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9