Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Všetko o éčkach v potravinách: O tomto ste zrejme netušili

Éčka, ktoré sa pridávajú do potravín, plnia viaceré funkcie.
Éčka, ktoré sa pridávajú do potravín, plnia viaceré funkcie. (Zdroj: photl.com)

Potravinové aditíva, ktoré sa tiež nazývajú prídavné látky alebo éčka, ako sa im ľudovo hovorí, sú prísady účelovo pridané do potravinárskych výrobkov, aby zaistili určitú technologickú funkciu, napríklad farbu, osladenie či zvýšenú trvanlivosť výrobku.

V Európskej únii majú všetky prídavné látky svoje číslo s charakteristickým "E" na začiatku.

Stále ich prijímame

Potravinové aditíva sú vždy uvedené na obale výrobku v zložení medzi ostatnými ingredienciami. Ich funkcia, ktorú v danej potravine plnia, musí byť tiež vždy presne špecifikovaná. Najbežnejšími aditívami v potravinách sú antioxidanty, ktoré zaisťujú, aby jedlo nepodliehalo oxidácii príliš rýchlo, farbivá, stabilizátory či rôzne sladidlá. Ako poznamenal gastroenterológ Miloš Bubán, ľudia ich prijímajú neustále, aj keď si to neuvedomujú.

Bezpečnosť potravín sa kontroluje

Použitie aditív je v potravinárskom priemysle regulované.

"Bezpečnosť potravín kontrolujú a strážia štátne kontrolné úrady. V Európskej únii je to Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Na Slovensku je zodpovednou inštitúciou pre kontrolu bezpečnosti potravín Úrad verejného zdravotníctva SR," povedal odborník na obezitu, výživu a zdravý životný štýl Peter Minárik.

Poukázal na to, že všetky prídavné látky museli prejsť zložitými toxikologickými testami, ktoré trvali aj niekoľko rokov a vykonávali sa v nezávislých toxikologických laboratóriách v rôznych krajinách sveta. "'E' znamená, že látku dodanú do potraviny registruje Európska komisia pre zdravé potraviny ako zdravotne vyhovujúcu," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9