Neberte naraz viacero liekov: Môžete skončiť v nemocnici

Nie všetky lieky sa môžu súčasne užívať.
Zdroj: sxc.hu
2013-12-13 17:45:11

Mnohí pacienti podľa lekárov prichádzajú do ich ambulancií bez toho, aby vedeli presne povedať, aké lieky užívajú.

Nevieme, aké lieky užívame

"Realita je taká, že keď sa lekár opýta pacienta, aké lieky užíva, väčšina iba mykne plecom. Takých pacientov, ktorí to vedia lekárovi presne povedať, je veľmi málo," uviedol prezident Asociácie súkromných lekárov SR Ladislav Pásztor.

Z dát zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorá má vyše 1,4 milióna poistencov vyplýva, že vlani užívali jej poistenci lieky, ktoré mohli spôsobiť milión liekových interakcií. Ak o nich ich lekári nevedeli, pacientom mohli v niektorých prípadoch takéto lieky skôr ublížiť.

"Lekár bol v postavení bojovníka s čiernou páskou na očiach v čiernej miestnosti a s mečom v ruke. Len dúfal, že sa do niečoho trafí," skonštatoval Pásztor.

Viedla až k strate vedomia

K liekovým interakciám dochádza najčastejšie u srdciarov, ktorí väčšinou užívajú viacero liekov.

"Iba tretina pacientov mi vie pri návšteve v ambulancii povedať, aké lieky užíva," poukázal kardiológ Marián Palinský, primár interného oddelenia Nemocnice Vranov nad Topľou. "Mali sme aj taký prípad, keď lieková interakcia viedla až k náhlej strate vedomia a pacient skončil u nás v nemocnici," doplnil Palinský.

Na problematiku liekových interakcií reaguje aj projekt súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera Bezpečné lieky. V rámci tejto služby sa lekárom zobrazí informácia, ako sa predpísané lieky vzájomne znášajú. Využívať ju môžu aj jej poistenci. V Elektronickej pobočke sa im všetky predpísané lieky vyhodnocujú, či medzi nimi nevznikajú liekové interakcie. Ak vzniknú, dostanú upozornenie.

2013-12-13 17:45:11  |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia