Pod nôž u všeobecného lekára? Onedlho to bude realitou

Všeobecný lekár vám po novom urobí aj chirurgický zákrok.
Zdroj: sxc.hu
2013-10-21 15:30:00

Dnes vás všeobecný lekár prezrie, predpíše lieky a prípadne vypíše výmenný lístok k špecialistovi. Onedlho však bude mať v rukách chirurgické ihly a nite. Ministerstvo zdravotníctva totiž finišuje s novu legislatívou, ktorá rozšíri kompetencie všeobecných lekárov. Okrem bežného vyšetrenia budú môcť robiť aj drobné chirurgické zákroky či vyhodnocovať EKG. Zvládnu lekári nové povinnosti?

 

Bude to na sestričkách?

Súčasťou bežného vyšetrenia je napr. meranie krvného tlaku či odbery krvi. Tieto úkony však robia zdravotné sestry. Z toho dôvodu nie je isté, či všetci všeobecní lekári budú vedieť pichnúť injekciu či podať infúziu. Sestričky preto nie sú touto zmenou nadšené, obávajú sa, že by tieto vyššie kompetencie mohli ostať na nich.

Dočkáme sa budúci rok

Ako nám potvrdila Zuzana Čižmáriková, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR, kompetencie všeobecných lekárov sa rozšíria už onedlho, budúci rok.

„MZ SR má ambíciu posilniť kompetencie všeobecných lekárov systematickými krokmi, ktoré už dlhodobo pripravuje. V posledných týždňoch už s logistickou a odbornou prípravou finišuje, takže rozšírenie prvých plánovaných kompetencií všeobecných lekárov je možné očakávať budúci rok,“ povedala  Zuzana Čizmáriková z Ministerstva zdravotníctva SR.

Chcú robiť viac ako len administratívu

Ide o kompetencie, ktoré iniciovalo a dlhodobo pripravuje MZ SR na základe požiadaviek praxe. Okrem bežných úkonov by malo lekárom pribudnúť drobné chirurgické zákroky, výplachy uší, vyhodnocovanie EKG či iné laboratórne vyšetrenia. Lekári už dávnejšie poukazovali na to, že chcú vykonávať viac ako len administratívnu činnosť. Takto im ministerstvo vyšlo v ústrety.

Čo by mohlo priniesť posilnenie právomoci všeobecných lekárov? Pozrite sa na možné výhody a nevýhody pre pacientov i lekárov.

Výhody

  • Tým, že sa nenáročné zákroky budú robiť v ambulancii všeobecného lekára, pacient nemusí obchádzať špecialistov.
  • Pacienti ušetria čas.
  • Odľahčí sa práca špecialistov.
  • Povolanie všeobecného lekára nie je pre mladých atraktívne. Predpokladá sa, že zvýšené právomoci by mohli do odboru prilákať viac záujemcov.

Nevýhody

  • Strach pacientov, či úkony lekári zvládnu.
  • Lekári sa budú musieť doučiť všetky základné veci, vrátane šitiu rán.
  • Všeobecný lekár nemusí odhaliť včas prípadné nebezpečenstvo, ako napr. diabetickú nohu, kvôli ktorej sa amputuje noha. Aj skúsený chirurg má s tým problém.
  • Mnohí lekári sa sťažujú, že na pacientov majú stále menej času, a ak budú robiť ešte nejaké úkony navyše, nebude to v prospech pacientov

Ako Zuzana Čižmáriková dodala, o všetkých súvisiacich legislatívnych a logistických krokoch pri realizácii nových kompetencií všeobecných lekárov bude MZ SR informovať bezprostredne po ukončení prípravných prác.  

2013-10-21 15:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia