Stále na to kašleme: Pozrite sa, ako ohrozujeme svoje zdravie

Doktorov v rámci preventívnej prehliadky moc nenavštevujeme, čím ohrozujeme svoje zdravie.
Zdroj: photl.com
2013-09-12 12:00:00

Na preventívnej prehliadke u zubára nebola vlani takmer polovica dospelých Slovákov. Ako vyplýva zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), absolvovalo ju 53,8 percenta ľudí nad 19 rokov, teda 2,2 milióna ľudí. Vyše 60 percent z nich potrebovalo následne aj ošetrenie. Štatistiky okrem iného ukázali, že na Slovensku sa vlani vytrhlo vyše 750.000 zubov.

"V minulom roku bolo v zubných ambulanciách na Slovensku evidovaných 93.904 detí vo veku do päť rokov, u ktorých bolo vykonaných 101.880 preventívnych prehliadok. Podobne je to aj vo vekovej skupine 6- až 14-ročných detí, kde na 1 evidované dieťa pripadla len 1 preventívna prehliadka," informoval hovorca NCZI Peter Bubla. Staršie deti chodia podľa štatistík k zubárovi ešte menej.

O preventívky nemajú záujem

Deti do 18 rokov by mali absolvovať preventívnu prehliadku dvakrát ročne. Poistenci nad 18 rokov majú uhrádzanú preventívnu prehliadku jedenkrát ročne, s výnimkou tehotných žien, u ktorých je to dvakrát za tehotenstvo. Skúsenosti zdravotných poisťovní však ukazujú, že Slováci o preventívne prehliadky nemajú veľmi záujem, zubných lekárov však navštevujú častejšie ako napríklad urológov či gastroenterológov.

Prečo chodiť k zubárovi?

Myslieť na prevenciu u zubára sa oplatí. Podľa legislatívy, ak poistenec neabsolvuje počas roku preventívnu prehliadku, bude si musieť zaplatiť ošetrenie súvisiace so zubným kazom sám. Plne hradené je napríklad ošetrenie zubného kazu. Úhrada zahŕňa liečbu zubného kazu a výplň, či základné chirurgické výkony, napríklad extrakciu zuba.

2013-09-12 12:00:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia