Vieme, kto je hlavným vinníkom škandálu s konským mäsom

Škandál s konským mäsom má na svedomí osem mužov z Francúzska.
Zdroj: photl.com
2013-09-11 12:00:00

Osem ľudí, bývalých zamestnancov spoločnosti Spanghero, bolo dnes ráno zatknutých vo Francúzsku v rámci vyšetrovanie škandálu s konským mäsom, ktoré bolo zákazníkom predávané pod označením hovädzie mäso. Zadržaní budú v dočasnej väzbe predmetom súdneho vyšetrovania, ktoré francúzske úrady začali v marci tohto roku. Obvinenia sa týkajú podvodu a podvodu s priťažujúcimi okolnosťami, ako aj falšovania, uviedli policajné zdroje pre francúzske médiá.

Spoločnosť Spanghero, neskôr premenovaná na La Lauragaise, bola francúzskou vládou označená za hlavného vinníka škandálu, ktorý nabral európske rozmery. Podnik mal vedome predávať konské mäso pod označením hovädzie firmám, ktoré vyrábajú rôzne druhy potravinárskych tovarov a polotovarov pre veľké obchodné reťazce.

Do tejto kategórie tovarov patrili aj lazane, v ktorých sa objavili stopy po neoznačenom konskom mäse. Po vypuknutí škandálu boli rôzne druhy polotovarov stiahnuté z predajní v 15 európskych krajinách a tiež v Hongkongu.

Po vypuknutí škandálu zatvoriili prevádzku

Ide o spoločnosť, ktorá mala významné ekonomické postavenie na juhozápade Francúzska a pred vypuknutím aféry s konským mäsom zamestnávala 360 pracovníkov. Po vypuknutí škandálu podnik patril medzi hlavných podozrivých, postupne strácal klientelu, až koncom júna vedenie firmy oznámilo koniec podnikania a prevádzku zavrelo. Neskôr, v rámci konkurzného konania, sa spoločnosť vrátila k pôvodnej činnosti, ale už pod novým menom - La Lauragaise.

Je konské mäso škodlivé? V článku na Vyšetrení sa dozviete, či je skutočne nebezpečné pre naše zdravie.

2013-09-11 12:00:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia