Kliešťová encefalitída útočí: Môžete ju dostať aj zo syra

Kliešťovú encefalitídu môže spôsobiť aj syr z nepasterizovaného mlieka.
Zdroj: photl.com
2013-09-06 12:00:00

Počas tohto leta boli na Oddelení infektológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove hospitalizovaní šiesti pacienti, ktorí ochoreli na kliešťovú encefalitídu. Väčšinou boli pacienti zaklieštení kliešťom, ktorý bol nositeľom tohto vírusu v lokalite Domaša-Dobrá.

Pozor na nepasterizované mlieko

"Kliešťová encefalitída je najzávažnejšie vírusové ochorenie, ktoré sa v našich zemepisných šírkach prenáša kliešťami. Najznámejší druh prenosu tohto ochorenia je po poštípaní kliešťom, menej známy je prenos vírusu prostredníctvom konzumácie nepasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov. Zo šiestich pacientov v našej nemocnici boli piati pacienti takí, ktorí konzumovali hrudku syra vyrobenú z nepasterizovaného mlieka pochádzajúceho od zvieraťa nakazeného vírusom kliešťovej encefalitídy," uviedla primárka oddelenia infektológie FNsP J. A. Raimana v Prešove Nataša Špiláková.

Podľa jej slov boli pacienti prepustení v stabilizovanom stave. U časti z nich boli v čase prepustenia príznaky mierneho poškodenia mozgu. U niektorých sa toto poškodenie upravilo.

Aká by mala byť prevencia?

Kliešťová encefalitída je jedno z ochorení, na prevenciu ktorých podľa Špilákovej existuje dostupné očkovanie. Toto očkovanie nepatrí medzi základné, ale je dostupné každému. Realizuje sa prostredníctvom ambulancií všeobecného lekára alebo pediatra, očkuje sa tromi dávkami, so začiatkom v zimných mesiacoch. Takto získaná imunita vydrží tri roky, potom je možné preočkovanie.

Ďalšou možnosťou prevencie je počas pobytu v prírode chrániť sa ochrannými prostriedkami tzv. repelentnými prípravkami proti kliešťom. Dôležité je podľa primárky nezabudnúť na vhodné oblečenie, do lesa nosiť dlhé nohavice, dlhé rukávy či pokrývku hlavy.

Čomu sa vyvarovať?

Špiláková upozorňuje aj na to, že podľa najnovších odporúčaní nie je dobré natierať kliešťa olejom alebo mydlom. Dôležité je ho vyberať v rukaviciach a nie holými rukami, nie je podstatné, či sa vyberá v smere, alebo proti smeru hodinových ručičiek.  

Hrozí aj lymská borelióza

Kliešte v našich zemepisných šírkach okrem kliešťovej encefalitídy prenášajú aj lymskú boreliózu, závažné bakteriálne ochorenie, proti ktorému nie je dostupné očkovanie. Samozrejme, nie všetky kliešte sú infikované.

2013-09-06 12:00:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia